main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 juni 2023 — 11:28

Prinses Beatrix deelt de Zilveren Anjers uit aan drie bijzondere vrijwilligers

Prinses Beatrix reikt vandaag de Zilveren Anjers uit. Deze onderscheiding wordt al sinds 1950 uitgereikt aan drie vrijwilligers die zich jaarlijks inzetten voor het behoud van de natuur en cultuur in ons land. Directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Cathelijne Broers zegt tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1: “De vrijwilligers zijn met hun kennis, passie en energie, de drijvende krachten.”

De gelukkige winnaars worden vandaag in het zonnetje gezet in het Paleis op de Dam. Ze zullen de onderscheiding uit handen krijgen van Prinses Beatrix. “Dat ze daar nog steeds de energie en het plezier in heeft is van heel groot belang”, zegt Broers.

Er zijn vier ontvangers van de Zilveren Anjer. Zo krijgt bioloog Eef Arnolds het beeldje voor zijn inzet in Drenthe voor het behoud van de biodiversiteit. Het Friese koppel Trudy en Willem van Riemskerk zetten zich naast flora en fauna in voor bijzonder cultureel erfgoed in combinatie met musici en kunstenaars.

De 29-jarige Wesley Sekewael uit Vlissingen, tevens de jongste ontvanger van de Zilveren Anjer ooit, krijgt de onderscheiding voor zijn inzet voor het industrieel erfgoed in Zeeland. Als tiener was hij een van de voortrekkers van de oprichting van Museum Scheldewerf, waarmee tegelijkertijd de Oude Verbandkamer van de scheepswerf de Schelde werd gered, schrijft de PZC.

Echt begaan met je omgeving

Jörgen Raymann weet hoe het is om een bijzondere onderscheiding te mogen ontvangen, zegt hij in de studio van Goedemorgen Nederland. Hij werd in zowel Nederland als in Suriname geridderd. “Het mooie hiervan is dat je het nooit doet omdat je onderscheiden wilt worden. Je doet het echt omdat je iets voor je omgeving wilt doen”, zegt hij. “Ik denk dat deze mensen die de Zilveren Anjer krijgen, die doen dat echt omdat ze begaan zijn met het lot van de natuur en het industrieel erfgoed. Het is dan een mooie waardering die je krijgt.”

Lees ook:

Zwemschool de Vin is na brand hard op zoek naar nieuwe plekken om te zwemmen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer