Kans op recessie neemt volgens Nederlandse grootbanken toe: ‘Hoeft niet heel erg te zijn’
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kans op recessie neemt volgens Nederlandse grootbanken toe: ‘Hoeft niet heel erg te zijn’

Redactie

De Nederlandse grootbanken zijn somberder gestemd over de economie dan voorheen, en het risico op een recessie neemt toe. Dat terwijl in eerste instantie werd voorspeld dat de economie zou groeien. Volgens het Centraal Planbureau is de kans inmiddels steeds groter dat onze economie zal krimpen. "Maar dat hoeft niet heel erg te zijn", zegt journalist bij Het Financieele Dagblad, Anna Dijkman.

De economie groeit naar verwachting volgens Rabobank dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Economen van ABN AMRO rekenen op 0,7 procent groei dit jaar en 1 procent in 2024. "De verwachting was een groei van 1,5 procent, dus dat is wel een flinke bijstelling", zegt Dijkman.

Het eerste kwartaal van 2023 noteerde al een verrassende krimp door de afzwakkende wereldhandel. "De kans is groot dat dat nu nog een kwartaal gebeurt", gaat Dijkman verder bij Goedemorgen Nederland. "Als je dat twee kwartalen op rij hebt spreek je officieel van een recessie."

Personeelstekorten en inflatie

De economische groei wordt vooral beperkt door onder meer personeelstekorten, terwijl de vraag naar goederen en diensten op niveau blijft door de uitgaven van huishoudens en overheidsbestedingen, voorzien de Rabobank-economen. Het zorgt voor een verhoogde inflatie, al is die niet zo hoog als vorig jaar. Ook gaat de Rabobank ervan uit dat de werkloosheid iets stijgt. Maar die blijft naar verwachting op een laag niveau vanwege de aanhoudende personeelskrapte.

Zo'n recessie "hoeft niet meteen heel erg te zijn", beklemtoont Dijkman. "Je denkt daarbij snel aan massawerkloosheid en en faillissementen, maar dat gaat allemaal nog heel goed in Nederland, want de arbeidsmarkt is ontzettend krap", legt ze uit. De enorme groei van vacatures is inmiddels wel gestopt, net als de banengroei, zegt Dijkman. "Alleen het blijft heel krap. En dat zal ook niet zo snel veranderen. Want we hebben gewoon te maken met vergrijzing."

Geen zware recessie

Ook ABN AMRO denkt niet dat Nederland in een zware recessie terecht zal komen, omdat de economie heel weerbaar is. Volgens sommige experts wordt dan ook gezegd dat het niet per sé een ramp is dat de Nederlandse economie ietwat afkoelt. "Het is eigenlijk wel een beetje de bedoeling geweest, want dat is natuurlijk waarom de rente verhoogd is. Zodat die inflatie ook weer gaat dalen." Als dit op deze manier lukt, "afkoeling zonder ergere gevolgen", zo zegt Dijkman, dan zal het allemaal meevallen. "

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schatte deze week de economische groei van Nederland voor dit jaar op 0,9 procent en voor volgend jaar op 1,4 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde eind vorige maand dat de Nederlandse economie nog steeds in een recessie kan belanden. De laatste economische raming van het CPB dateert van maart. Toen ging het instituut voor dit jaar en volgend jaar uit van respectievelijk 1,6 en 1,4 procent groei van de Nederlandse economie.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

'Het was heel erg spannend voor coalitie'
1:13

'Het was heel erg spannend voor coalitie'

'Verdachte geweld Amsterdam weet dondersgoed dat hij mensen héél veel pijn heeft gedaan'
1:06

'Verdachte geweld Amsterdam weet dondersgoed dat hij mensen héél veel pijn heeft gedaan'

'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'
0:53

'De huurwet van Hugo de Jonge werkt averechts'

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'
1:44

'Mijn trainer noemde mij een skippybal met benen'

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'
1:35

'Russische dreiging wordt mogelijk groter bij vrede'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau