main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 juni 2023 — 11:00

Chaos in overstroomde dorpen in Oekraïne: ‘Woede en verbittering is groot’

De chaos in en rondom het overstroomde gebied rond Cherson is na het instorten van de stuwdam onverminderd groot. “Oekraïners hebben zoveel ellende achter de rug en dit komt erbij”, vertelt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Melissen sprak na het instorten van de dam met een man die in Cherson woont. Hij is daar ondanks de oorlog altijd gebleven. “Zij zien het water stijgen in een deel van de stad”, vertelt Melissen.

‘Woede en verbittering is groot’

De Oekraïners krijgen met het instorten van de stuwdam een extra tik te verwerken. “Vooral de woede en verbittering is groot”, zegt Melissen. De inwoners hielden er altijd rekening mee dat de stuwdam ooit een doelwit zou worden, maar hoopten dat die overeind zou blijven.

Het water overstroomt niet alleen dorpen, maar strekt zich ook uit over de landbouw en akkerbouw. Dat kan “zeker” gevolgen hebben voor de voedselzekerheid, zegt Melissen. Daarnaast komt de “drinkwatervoorziening in gevaar en zijn de mijnen meegesleurd”.

Evacuatie

De dorpen die zijn overstroomd, zijn overigens niet volledig bewoond, zegt Melissen. Een groot deel van de inwoners heeft het gebied verlaten omdat het aan de frontlinie ligt, waar nog altijd over en weer geschoten wordt. Het zijn vooral oudere mensen die daar nog wonen. “Zij moeten daar weg. Daar zijn ze druk mee bezig.”

Het is overigens niet zo dat een evacuatie geen gevaren met zich meebrengt. “Er zijn klachten uit dat gebied van mensen die met evacuatie bezig zijn opeens een bom op zich krijgen. Daar doet Rusland niet moeilijk over.”

‘Niets aan de hand’

Door het instorten van de stuwdam overstroomt ook een groot deel van het zuidelijke gebied dat in handen is van Rusland. Daar heeft de Russische gouverneur ter plaatse in een video het volgende over gezegd: “Mensen bewegen zich rustig door de straten. Ik liep door de straten en mensen zijn rustig aan het werk. Tankstations en sommige winkels zijn open. Zelfs bedrijven werken door.”

“Hij stond met een helm op met zijn rug naar een ondergelopen gebied te zeggen dat het allemaal wel meeviel”, reageert Melissen, die niet uitsluit dat het waar kan zijn aangezien sommige mensen net in een straat kunnen wonen waar geen water is. Maar dat er ‘niets aan de hand’ is gelooft de oorlogsverslaggever niet. “Je ziet dat er wél iets aan de hand is.”

Lees ook: 

Stuwdam bij Cherson volgens experts bewust aangevallen: ‘Er zijn van binnenuit explosieven aangebracht’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer