Chaos in overstroomde dorpen in Oekraïne: ‘Woede en verbittering is groot’
De chaos in en rondom het overstroomde gebied rond Cherson is na het instorten van de stuwdam onverminderd groot. "Oekraïners hebben zoveel ellende achter de rug en dit komt erbij", vertelt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Melissen sprak na het instorten van de dam met een man die in Cherson woont. Hij is daar ondanks de oorlog altijd gebleven. "Zij zien het water stijgen in een deel van de stad", vertelt Melissen.
'Woede en verbittering is groot'
De Oekraïners krijgen met het instorten van de stuwdam een extra tik te verwerken. "Vooral de woede en verbittering is groot", zegt Melissen. De inwoners hielden er altijd rekening mee dat de stuwdam ooit een doelwit zou worden, maar hoopten dat die overeind zou blijven.
Het water overstroomt niet alleen dorpen, maar strekt zich ook uit over de landbouw en akkerbouw. Dat kan "zeker" gevolgen hebben voor de voedselzekerheid, zegt Melissen. Daarnaast komt de "drinkwatervoorziening in gevaar en zijn de mijnen meegesleurd".
Evacuatie
De dorpen die zijn overstroomd, zijn overigens niet volledig bewoond, zegt Melissen. Een groot deel van de inwoners heeft het gebied verlaten omdat het aan de frontlinie ligt, waar nog altijd over en weer geschoten wordt. Het zijn vooral oudere mensen die daar nog wonen. "Zij moeten daar weg. Daar zijn ze druk mee bezig."
Het is overigens niet zo dat een evacuatie geen gevaren met zich meebrengt. "Er zijn klachten uit dat gebied van mensen die met evacuatie bezig zijn opeens een bom op zich krijgen. Daar doet Rusland niet moeilijk over."
'Niets aan de hand'
Door het instorten van de stuwdam overstroomt ook een groot deel van het zuidelijke gebied dat in handen is van Rusland. Daar heeft de Russische gouverneur ter plaatse in een video het volgende over gezegd: "Mensen bewegen zich rustig door de straten. Ik liep door de straten en mensen zijn rustig aan het werk. Tankstations en sommige winkels zijn open. Zelfs bedrijven werken door."
"Hij stond met een helm op met zijn rug naar een ondergelopen gebied te zeggen dat het allemaal wel meeviel", reageert Melissen, die niet uitsluit dat het waar kan zijn aangezien sommige mensen net in een straat kunnen wonen waar geen water is. Maar dat er 'niets aan de hand' is gelooft de oorlogsverslaggever niet. "Je ziet dat er wél iets aan de hand is."