main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2023 — 12:28

Vakantiegangers, pas op voor deze boetes door nieuwe verkeersregels in Europa

Nederlanders die deze zomer met de auto op vakantie gaan moeten goed opletten, zo waarschuwt de ANWB in De Telegraaf. In een aantal populaire Europese vakantielanden zijn verkeersregels de afgelopen tijd namelijk gewijzigd. 

Zo worden er op steeds meer wegen in Frankrijk speciale carpoolstroken aangeduid, middels een zwart of blauw bord met een witte ruit. Als je op die stroken niet met twee mensen of meer in de auto zit, kun je een boete in de wacht slepen van zo’n 90 of 135 euro.

Ook iets dat veel mensen niet weten: in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië landen mag je geen radarverklikkers gebruiken, of zelfs geen navigatie-apps die waarschuwen voor flitser, zoals Waze of Flitsmeister. In Zwitserland, Turkije, Ierland en Slowakije mag je dit soort apps zelfs niet op je telefoon hebben staan.

“We kunnen het niet vaak genoeg zeggen dat je je moet voorbereiden. Veel landen hebben andere, afwijkende (verkeers)regels dan wij hebben. Zo zijn in veel landen een veiligheidshesje en gevarendriehoek wél verplicht om mee te nemen in de auto. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser”, waarschuwt ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar in de krant.

België

In België is er ook een verkeersbord te vinden dat menig Nederlander niet zal herkennen. Op dit bord wordt aangegeven dat een parkeerplaats op afwisselende tijden voor afwisselende vervoersmiddelen gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld overdag voor fietsen, en ’s nachts voor auto’s. Maar er is ook goed nieuws: het verbod op cruisecontrol in het land is opgeheven.

De ANWB beklemtoont bovendien het belang van de aanschaf van vignetten en milieustickers die in veel landen nodig zijn om überhaupt over de wegen te mogen rijden, of om een buitenlandse stad in te rijden. “Geen tolvignet of sticker kost je al gauw honderden euro’s”, zegt Tichelaar. Zo is bekend dat Oostenrijk streng handhaaft op de aanwezigheid van zo’n vignet met camera’s langs de snelwegen. Als je er geen hebt kost dit je 120 euro.

Als je in Frankrijk op de A79 tussen Montmarault en Digoin rijdt, wordt verwacht dat je op een elektronische wijze tol betaalt, de ‘péage en flux libre’. Dat kan via aliae.com (7 dagen van tevoren tot 72 uur na de rit) of binnen 72 uur bij een betaalautomaat op parkeerterreinen langs de weg. Als je dit niet doet krijg je een prent van 90 tot 375 euro. “Ook op de A4 bij de afslag Boulay (uitrit 38) wordt alleen nog maar elektronisch tol geheven”, waarschuwt de ANWB.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: 

Dit zijn de populairste vakantiebestemmingen van dit jaar

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer