main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2023 — 08:37

Deel Nederlanders vreest voor ramp, maar is niet goed voorbereid

73 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen een noodpakket in huis zou moeten hebben, maar vier op de tien Nederlanders vinden dat ze niet goed voorbereid zijn op een ramp of crisis. Dat blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer, het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

In de barometer van de NCTV wordt twee keer per jaar onderzocht hoe risico’s en dreigingen tegen de nationale veiligheid worden ervaren.

Ongeveer 37 procent van de mensen is van mening dat vooral de overheid verantwoordelijk is voor de voorbereiding op een ramp en crisis. Ruim een derde vindt het een gedeelde verantwoordelijkheid van overheid en zichzelf. Een kwart van de geënquêteerden zegt dat de burger in dit soort gevallen zelf aan zet is. Zo’n 61 procent wil dat de overheid meer doet om hen hierop voor te bereiden.

Cybercriminelen en georganiseerde misdaad

Mensen schatten in dat dreigingen vooral komen van cybercriminelen (75 procent) en georganiseerde misdaad (74 procent). Ze maken zich de meeste zorgen over het langdurig uitvallen van basisvoorzieningen als elektriciteit, gas, drinkwater, internet of telefoon.

Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: “Nederland is een veilig land. Tegelijkertijd moeten we onze ogen niet sluiten voor de veelheid aan ontwikkelingen om ons heen die onze veiligheid kunnen bedreigen.”

Hij wijst erop dat overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen maatregelen nemen om ons land weerbaarder te maken. Maar volgens hem is het ook belangrijk dat mensen zelf voorbereid zijn, door bijvoorbeeld een noodpakket voor de eerste 48 uur in huis te hebben. “Zodat, bij een grootschalige uitval van bijvoorbeeld elektriciteit of stromend water, mensen zich weten te redden, want dan ligt het dagelijkse leven wel even stil.”

Zweden

“Dit doet me sterk denken aan datgene dat in Zweden in de afgelopen jaren is gebeurd”, zegt hoogleraar Militair Operationele Wetenschappen en voorzitter van de vakgroep Krijgswetenschappen aan de Faculteit Militaire Wetenschappen Frans Osinga. “Daar heeft de regering aan 4,8 miljoen huishoudens in 2018 een pamflet gestuurd.” Osinga, te gast in Goedemorgen Nederland, doelt op de brochure Om krisen eller kriget kommer (als er een crisis of oorlog uitbreekt), waarin de Zweedse overheid uitlegde hoe mensen in zo’n geval aan voedsel en water kunnen komen. Zo werd geadviseerd om waterflessen, warme kleding, slaapzakken en niet-bederfelijke levensmiddelen in huis te halen.

“Daarbij grijpen ze terug naar een mindset van de Koude Oorlog”, zegt Osinga. “Zo ver gaat dit niet, maar ze hebben wel een punt: we hebben vanaf 2014 voortdurend cyberaanvallen gezien, ook op de Nederlandse infrastructuur.” En zo’n cyberaanval zou er ook – bijvoorbeeld – voor kunnen zorgen dat er geen water meer uit de kraan komt.

De NCTV benadrukt al langer dat het bezitten van een noodpakket van belang is. Daarin zou onder meer water moeten zitten, zo’n 3 liter per persoon per dag. Verder moet er houdbaar eten, een radio, een powerbank, zaklamp, kaarsen, ehbo-doos, dekens, een fluitje, contant geld, wc-papier en wat gereedschap, in zitten, zoals een hamer, zaag en kniptang.

De campagne Denk Vooruit wijst Nederlanders op hun eigen verantwoordelijkheid bij rampen. Op de website denkvooruit.nl staat te lezen welke spullen mensen in huis moeten hebben.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Toename van online radicalisering baart NCTV zorgen: ‘Dit soort geluiden worden ‘gewoon”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer