main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2023 — 08:37

Deel Nederlanders vreest voor ramp, maar is niet goed voorbereid

73 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen een noodpakket in huis zou moeten hebben, maar vier op de tien Nederlanders vinden dat ze niet goed voorbereid zijn op een ramp of crisis. Dat blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer, het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

In de barometer van de NCTV wordt twee keer per jaar onderzocht hoe risico’s en dreigingen tegen de nationale veiligheid worden ervaren.

Ongeveer 37 procent van de mensen is van mening dat vooral de overheid verantwoordelijk is voor de voorbereiding op een ramp en crisis. Ruim een derde vindt het een gedeelde verantwoordelijkheid van overheid en zichzelf. Een kwart van de geënquêteerden zegt dat de burger in dit soort gevallen zelf aan zet is. Zo’n 61 procent wil dat de overheid meer doet om hen hierop voor te bereiden.

Cybercriminelen en georganiseerde misdaad

Mensen schatten in dat dreigingen vooral komen van cybercriminelen (75 procent) en georganiseerde misdaad (74 procent). Ze maken zich de meeste zorgen over het langdurig uitvallen van basisvoorzieningen als elektriciteit, gas, drinkwater, internet of telefoon.

Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: “Nederland is een veilig land. Tegelijkertijd moeten we onze ogen niet sluiten voor de veelheid aan ontwikkelingen om ons heen die onze veiligheid kunnen bedreigen.”

Hij wijst erop dat overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen maatregelen nemen om ons land weerbaarder te maken. Maar volgens hem is het ook belangrijk dat mensen zelf voorbereid zijn, door bijvoorbeeld een noodpakket voor de eerste 48 uur in huis te hebben. “Zodat, bij een grootschalige uitval van bijvoorbeeld elektriciteit of stromend water, mensen zich weten te redden, want dan ligt het dagelijkse leven wel even stil.”

Zweden

“Dit doet me sterk denken aan datgene dat in Zweden in de afgelopen jaren is gebeurd”, zegt hoogleraar Militair Operationele Wetenschappen en voorzitter van de vakgroep Krijgswetenschappen aan de Faculteit Militaire Wetenschappen Frans Osinga. “Daar heeft de regering aan 4,8 miljoen huishoudens in 2018 een pamflet gestuurd.” Osinga, te gast in Goedemorgen Nederland, doelt op de brochure Om krisen eller kriget kommer (als er een crisis of oorlog uitbreekt), waarin de Zweedse overheid uitlegde hoe mensen in zo’n geval aan voedsel en water kunnen komen. Zo werd geadviseerd om waterflessen, warme kleding, slaapzakken en niet-bederfelijke levensmiddelen in huis te halen.

“Daarbij grijpen ze terug naar een mindset van de Koude Oorlog”, zegt Osinga. “Zo ver gaat dit niet, maar ze hebben wel een punt: we hebben vanaf 2014 voortdurend cyberaanvallen gezien, ook op de Nederlandse infrastructuur.” En zo’n cyberaanval zou er ook – bijvoorbeeld – voor kunnen zorgen dat er geen water meer uit de kraan komt.

De NCTV benadrukt al langer dat het bezitten van een noodpakket van belang is. Daarin zou onder meer water moeten zitten, zo’n 3 liter per persoon per dag. Verder moet er houdbaar eten, een radio, een powerbank, zaklamp, kaarsen, ehbo-doos, dekens, een fluitje, contant geld, wc-papier en wat gereedschap, in zitten, zoals een hamer, zaag en kniptang.

De campagne Denk Vooruit wijst Nederlanders op hun eigen verantwoordelijkheid bij rampen. Op de website denkvooruit.nl staat te lezen welke spullen mensen in huis moeten hebben.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Toename van online radicalisering baart NCTV zorgen: ‘Dit soort geluiden worden ‘gewoon”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

We gaan 10 euro meer betalen aan onze zorgpremie: ‘Dat is het gevolg van de kabinetsplannen’

We zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…

Lees meer

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer