Deel Nederlanders vreest voor ramp, maar is niet goed voorbereid
73 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen een noodpakket in huis zou moeten hebben, maar vier op de tien Nederlanders vinden dat ze niet goed voorbereid zijn op een ramp of crisis. Dat blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer, het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
In de barometer van de NCTV wordt twee keer per jaar onderzocht hoe risico’s en dreigingen tegen de nationale veiligheid worden ervaren.
Ongeveer 37 procent van de mensen is van mening dat vooral de overheid verantwoordelijk is voor de voorbereiding op een ramp en crisis. Ruim een derde vindt het een gedeelde verantwoordelijkheid van overheid en zichzelf. Een kwart van de geënquêteerden zegt dat de burger in dit soort gevallen zelf aan zet is. Zo’n 61 procent wil dat de overheid meer doet om hen hierop voor te bereiden.
Cybercriminelen en georganiseerde misdaad
Mensen schatten in dat dreigingen vooral komen van cybercriminelen (75 procent) en georganiseerde misdaad (74 procent). Ze maken zich de meeste zorgen over het langdurig uitvallen van basisvoorzieningen als elektriciteit, gas, drinkwater, internet of telefoon.
Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: “Nederland is een veilig land. Tegelijkertijd moeten we onze ogen niet sluiten voor de veelheid aan ontwikkelingen om ons heen die onze veiligheid kunnen bedreigen.”
Hij wijst erop dat overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen maatregelen nemen om ons land weerbaarder te maken. Maar volgens hem is het ook belangrijk dat mensen zelf voorbereid zijn, door bijvoorbeeld een noodpakket voor de eerste 48 uur in huis te hebben. “Zodat, bij een grootschalige uitval van bijvoorbeeld elektriciteit of stromend water, mensen zich weten te redden, want dan ligt het dagelijkse leven wel even stil.”
Zweden
“Dit doet me sterk denken aan datgene dat in Zweden in de afgelopen jaren is gebeurd”, zegt hoogleraar Militair Operationele Wetenschappen en voorzitter van de vakgroep Krijgswetenschappen aan de Faculteit Militaire Wetenschappen Frans Osinga. “Daar heeft de regering aan 4,8 miljoen huishoudens in 2018 een pamflet gestuurd.” Osinga, te gast in Goedemorgen Nederland, doelt op de brochure Om krisen eller kriget kommer (als er een crisis of oorlog uitbreekt), waarin de Zweedse overheid uitlegde hoe mensen in zo’n geval aan voedsel en water kunnen komen. Zo werd geadviseerd om waterflessen, warme kleding, slaapzakken en niet-bederfelijke levensmiddelen in huis te halen.
“Daarbij grijpen ze terug naar een mindset van de Koude Oorlog”, zegt Osinga. “Zo ver gaat dit niet, maar ze hebben wel een punt: we hebben vanaf 2014 voortdurend cyberaanvallen gezien, ook op de Nederlandse infrastructuur.” En zo’n cyberaanval zou er ook – bijvoorbeeld – voor kunnen zorgen dat er geen water meer uit de kraan komt.
De NCTV benadrukt al langer dat het bezitten van een noodpakket van belang is. Daarin zou onder meer water moeten zitten, zo’n 3 liter per persoon per dag. Verder moet er houdbaar eten, een radio, een powerbank, zaklamp, kaarsen, ehbo-doos, dekens, een fluitje, contant geld, wc-papier en wat gereedschap, in zitten, zoals een hamer, zaag en kniptang.
De campagne Denk Vooruit wijst Nederlanders op hun eigen verantwoordelijkheid bij rampen. Op de website denkvooruit.nl staat te lezen welke spullen mensen in huis moeten hebben.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Toename van online radicalisering baart NCTV zorgen: ‘Dit soort geluiden worden ‘gewoon”
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meer