main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 2 juni 2023 — 21:57

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis ‘schokkend, maar niet uniek’

De conclusies uit het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid naar buiten bracht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van gevangenispersoneel jegens gevangenen in de vrouwengevangenis Nieuwersluis zijn volgens criminoloog Anne-Marie Slotboom “schokkend, maar niet uniek”. Dat vertelt zij aan Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Afgelopen week kwam er een vernietigend rapport uit van de Inspectie na onderzoek binnen de vrouwengevangenis Nieuwersluis in Utrecht. Conclusie was dat gevangenispersoneel zich richting de gevangenen schuldig maken aan (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Zoals seksueel getinte opmerkingen, tongzoenen, orale bevrediging, pesten, schreeuwen, schelden en ongelijke behandeling.

‘Schokkend, maar niet uniek’

“Schokkend. Zeker als je hoort dat dit al jaren aan de gang is en dat het systematisch is”, zegt Slotboom. “Maar dit gebeurt ook bij mannen. Zij ervaren ook seksuele intimidatie en verkrachting. Dat komt alleen minder naar boven dan bij vrouwen. Los van het feit dat dit heel ernstig is. Dit gebeurt in meer gevangenissen. Dit is niet uniek.”

“Het is soms een overlevingsstrategie voor zo’n vrouw”, reageert forensisch psycholoog Vivienne de Vogel. “Veel vrouwen in detentie hebben trauma’s in hun verleden meegemaakt. Helaas is het zo dat als je trauma’s meemaakt, je kwetsbaar bent om opnieuw slachtoffer te worden. Er zit een cirkel in van misbruik dat maar door en door gaat.”

‘Het is anders werken met vrouwen dan met mannen’

De Inspectie wil dat er snel ingegrepen wordt. Zo ligt er een eis op tafel dat gedurdende een dagprogramma minstens één vrouwelijke gevangenismedewerker aanwezig is. Daarnaast moet er van de Inspectie ook een aparte opleiding komen voor mensen die in een vrouwengevangenis gaan werken. Er moet ook een meldpunt komen waar vrouwelijke gedetineerden melding kunnen maken zonder dat bewakers of overig gevangenispersoneel daar weet van heeft.

Zowel De Vogel als Slotboom vinden het een goed plan als er een aparte opleiding wordt opgetuigd. “Het is anders werken met vrouwen dan met mannen. Het vergt andere vaardigheden. Vrouwen hebben andere problematiek en laten ander gedrag zien. Dus het is heel goed dat je bewust bent van het feit waar je op moet letten”, zegt Slotboom.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft ook gereageerd op het rapport van de Inspectie en zegt alle aanbevelingen die erin staan vermeld over te nemen.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Lees ook: 

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer