main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 2 juni 2023 — 21:57

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis ‘schokkend, maar niet uniek’

De conclusies uit het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid naar buiten bracht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van gevangenispersoneel jegens gevangenen in de vrouwengevangenis Nieuwersluis zijn volgens criminoloog Anne-Marie Slotboom “schokkend, maar niet uniek”. Dat vertelt zij aan Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Afgelopen week kwam er een vernietigend rapport uit van de Inspectie na onderzoek binnen de vrouwengevangenis Nieuwersluis in Utrecht. Conclusie was dat gevangenispersoneel zich richting de gevangenen schuldig maken aan (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Zoals seksueel getinte opmerkingen, tongzoenen, orale bevrediging, pesten, schreeuwen, schelden en ongelijke behandeling.

‘Schokkend, maar niet uniek’

“Schokkend. Zeker als je hoort dat dit al jaren aan de gang is en dat het systematisch is”, zegt Slotboom. “Maar dit gebeurt ook bij mannen. Zij ervaren ook seksuele intimidatie en verkrachting. Dat komt alleen minder naar boven dan bij vrouwen. Los van het feit dat dit heel ernstig is. Dit gebeurt in meer gevangenissen. Dit is niet uniek.”

“Het is soms een overlevingsstrategie voor zo’n vrouw”, reageert forensisch psycholoog Vivienne de Vogel. “Veel vrouwen in detentie hebben trauma’s in hun verleden meegemaakt. Helaas is het zo dat als je trauma’s meemaakt, je kwetsbaar bent om opnieuw slachtoffer te worden. Er zit een cirkel in van misbruik dat maar door en door gaat.”

‘Het is anders werken met vrouwen dan met mannen’

De Inspectie wil dat er snel ingegrepen wordt. Zo ligt er een eis op tafel dat gedurdende een dagprogramma minstens één vrouwelijke gevangenismedewerker aanwezig is. Daarnaast moet er van de Inspectie ook een aparte opleiding komen voor mensen die in een vrouwengevangenis gaan werken. Er moet ook een meldpunt komen waar vrouwelijke gedetineerden melding kunnen maken zonder dat bewakers of overig gevangenispersoneel daar weet van heeft.

Zowel De Vogel als Slotboom vinden het een goed plan als er een aparte opleiding wordt opgetuigd. “Het is anders werken met vrouwen dan met mannen. Het vergt andere vaardigheden. Vrouwen hebben andere problematiek en laten ander gedrag zien. Dus het is heel goed dat je bewust bent van het feit waar je op moet letten”, zegt Slotboom.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft ook gereageerd op het rapport van de Inspectie en zegt alle aanbevelingen die erin staan vermeld over te nemen.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Lees ook: 

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer