Jan Slagter (Omroep Max) over einde van de acceptgiro: ‘Banken, verstrek alternatief gratis’
De acceptgiro is vanaf vandaag niet meer in gebruik, na 46 jaar dienst te hebben gedaan. Volgens directeur van Omroep Max Jan Slagter is dit afscheid te vroeg gekomen. "Er komt een moment dat 100 procent van Nederland digitaal is aangesloten. Nu is dat nog niet zo", zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Dus laat de banken, met al die winsten die ze maken, deze mensen tegemoetkomen." Hij pleit ervoor dat de overschrijvingskaart, het alternatief voor de acceptgiro, gratis wordt verstrekt.
Betaaldienstverlener Currence kondigde in november 2021 al het afscheid van de acceptgiro aan. Currence stelde toen dat het aantal gebruikte acceptgiro's te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen, terwijl de kosten te hoog zijn. 3 miljoen betalingen gaan er per jaar via de acceptgiro, tegenover 2 miljard via digital bankieren. Er is straks een alternatief: de overschrijvingskaart. "Die kun je bij je bank bestellen. Maar dan moet je het allemaal zelf invullen, en de acceptgiro was altijd op voorhand voorgedrukt", zegt Slagter daarover. Bovendien brengt het bestellen van zo'n overschrijvingskaart ook kosten met zich mee. De overschrijvingskaart kost gemiddeld plus de envelop, variërend van 50 cent tot 1 euro per stuk.
"Sommige banken, zoals de Rabobank en de ABN AMRO, zeggen: mensen die geboren zijn voor 1 januari 1945 krijgen ze gratis. ING doet dat nog niet", zegt Slagter. "Ik zou willen vragen aan de banken — we hebben ze allemaal gelezen, de jaarcijfers, dat varieert de winsten van 1,6 tot 2,8 miljard — waarom kun je die overschrijfkaarten niet gratis geven aan mensen die geboren zijn voor 1 januari 1950?"
Buitensluiting
Slagter waarschuwde onlangs in een column voor de buitensluiting van ouderen doordat ze niet digitaal vaardig zijn en gebruikte daarin onder meer de term "digidwang". "Je hoort toch dat mensen zeggen dat ze zelf hun eigen betalingen niet meer kunnen doen, en daar zijn ze kwaad over", zegt hij. "De samenleving is op dit moment zo ingericht dat je alles digitaal moet doen. En de acceptgiro was toch nog voor heel veel ouderen de mogelijkheid om zelfstandig hun betalingen te doen."
Slagter gaat verder: "Het is niet leuk dat je straks misschien aan iemand anders moet vragen: Wil jij mijn betalingen doen?" Ouders voelen zich hierdoor bijvoorbeeld afhankelijk van hun kinderen, stelt hij. "Ik vind het echt heel jammer dat dit wordt afgeschaft."
2,6 miljoen Nederlanders hebben moeite met digitaal bankieren
Uit recent onderzoek van de Nederlandsche bank blijkt dat 2,6 miljoen mensen in Nederland problemen hebben met digitaal bankieren. Dat is dus één op de zes. "Dat is echt heel veel. Daar sta je niet bij stil", zegt Slagter. "400.000 mensen zijn echt afhankelijk van iemand anders om hun betalingen te doen. En banken sluiten het ene kantoor na het andere kantoor."
Volgens Slagter willen ouderen bovendien graag een vast contactpersoon bij de bank hebben, en eventueel telefonisch geld over kunnen maken. "Maar dan gewoon echt ook een levend persoon aan de lijn", zegt Slagter. "Dat zou helpen. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat de ouderen zich echt zorgen maken."
De acceptgiro werd in 1977 ingevoerd, eerst als ponskaart voor computers en midden jaren tachtig als een blauwe kaart die door klanten kon worden ingevuld en daarna door de computer kon worden gelezen. In 2002 werd het gele model voor euro's geaccepteerd en dat werd in 2014 aangepast voor het gebruiken van IBAN-rekeningnummers. Op het hoogtepunt in het midden van de jaren negentig werden er wel 300 miljoen acceptgiro's per jaar verwerkt.