Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (69), die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu (74) 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.
In Nederland zijn bijna 146.000 stemmen uitgebracht, waarvan er 740 ongeldig zijn verklaard. De opkomst lag op 53,2 procent. Dat is hoger dan bij de eerste ronde, toen 50,4 procent van de kiezers naar de stembus ging. Bij de eerste ronde in Nederland ging 68,4 procent van de stemmen naar Erdogan en 28,8 procent naar Kilicdaroglu, meldde het persbureau eerder.
Buiten Turkije zijn volgens Anadolu bijna 1,8 miljoen stemmen uitgebracht, met 59,4 procent voor Erdogan. De zittende president kreeg ook in veel landen rondom Nederland meer stemmen dan Kilicdaroglu, waaronder Duitsland, België en Frankrijk. De grootste groep Turken in het buitenland woont in Duitsland.
Kilicdaroglu was de favoriet in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië.
De islamitische AK-partij van Erdogan won zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij versloeg oppositiekandidaat Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij (CHP). Erdogan is al twintig jaar aan de macht in Turkije. Eerst als premier en sinds 2014 als president.
Rutte
Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag
In meerdere steden werd dit weekend gevierd dat Erdogan de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.
Zo werd in Amsterdam-West, waaronder het Mercatorplein, flink getoeterd en met Turkse vlaggen uit auto's langzaam gereden. Hetzelfde geldt voor Plein ‘40-‘45 in Nieuw-West. In de Haagse Schilderswijk werd het behoorlijk druk op straat, aldus een woordvoerster.
De politie heeft de Mobiele Eenheid ingezet om plaats te maken voor de hulpverleners en om onderzoek te kunnen doen. Volgens een getuige, zo stelt de politie, raakte de persoon gewond toen deze het vuurwerk opraapte en het daarna ontplofte.
Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht.
Ook in het centrum van Rotterdam reden veel Turken rond, meldt omroep Rijnmond. En getoeter is ook te horen in onder meer Roermond en Arnhem. In Amersfoort zijn Turken bijeengekomen bij rotonde De Stier, meldt AD Amersfoortse Courant. In Utrecht reden in en rond de wijk Lombok veel Turken. Ook daar klonk veel getoeter. Daar staat ook de Ulu-moskee.
Niet iedereen viert feest
Niet iedereen is even blij met hoe de Turken de verkiezingsuitslag vieren. De Deventerse schrijver en presentator Özcan Akyol toont op sociale media een filmpje van toeterende auto's en schrijft: "Lekker in het liberale westen toeteren omdat je in een ander land conservatieve nationalisten aan de winst hebt geholpen." Leefbaar Rotterdam vindt dat het centrum van Rotterdam wordt "overgenomen" door toeterende Turken. De Rotterdamse partij noemt het een "toonbeeld van falende integratie" en gaat er vragen over stellen aan het college van burgemeester en wethouders.