main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
27 mei 2023 — 16:19

VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

De bonus van 7500 euro wordt volgens Van Soerland alleen uitgekeerd als alle afspraken met BMW worden nagekomen. “Werkonderbrekingen leiden ertoe dat wij onze afspraken niet kunnen naleven waardoor de persoonlijke bonus niet zal worden uitgekeerd”, aldus Van Soerland aan de medewerkers.

Interne mededeling

De waarschuwing van VDL maakt deel uit van een interne mededeling over het eigen onderhandelingsvoorstel voor een nieuw sociaal plan. De mededeling is verspreid als reactie op de ledenvergadering van de vakbonden, waarbij de medewerkers unaniem besloten tot een staking dinsdag uit onvrede met het onderhandelingsresultaat.

Bestuurder Peter Reniers van de FNV zei zaterdag in een reactie dat VDL hoopt op deze manier de staking te breken. “VDL probeert met deze mededeling tweedracht te zaaien”, zei hij. “De mensen zijn heel boos, zij lezen vooral dat de bonus van 7500 euro niet doorgaat. Daarmee gooi je olie op het vuur en werkt deze brief averechts.”

Laatste voorstel

Een woordvoerder van VDL ontkent dat er sprake is van een dreigement. De bonus maakt juist deel uit van het laatste voorstel van VDL, dat nu op tafel ligt. Het gaat er volgens hem om dat het verbeterde voorstel van VDL 28 procent hoger ligt dan het huidige sociaal plan. De transitievergoeding bedraagt meer dan het dubbele ten opzichte van wat wettelijk is afgesproken, aldus Van Soerland.

“De afgelopen periode hebben we vaker benadrukt dat de toekomst van VDL Nedcar niet ter discussie staat. Wij zijn ervan overtuigd dat de ontwikkelingen waaraan we hard werken de juiste zijn en dat we daarmee zoveel mogelijk werkgelegenheid kunnen behouden”, aldus Van Soerland. Maar de omstandigheden van vandaag maken wel “dat we helaas aan de vooravond staan van de afbouw van een groep medewerkers”. VDL zorgt voor hen voor een goed vangnet, aldus Van Soerland, een sociaal plan dat bestaat uit een goede vergoeding en met op vrijwillige basis begeleiding van werk naar werk.

Onder de brief staan enkele voorbeelden uitgewerkt van indicatieve ontslagvergoedingen per 1 november.

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer