Werkstraffen voor studenten België om fataal afgelopen ontgroening
De dispuutgenoten van een Belgische student die zijn ontgroening niet overleefde zijn veroordeeld voor zijn dood. De rechter heeft de achttien studenten vrijdag werkstraffen en boetes opgelegd.
De leden van studentenvereniging Reuzegom onderwierpen de toen 20-jarige Sanda Dia vijf jaar geleden dertig uur lang aan allerlei vernederingen en ontberingen. Hij liet uiteindelijk onderkoeld en vergiftigd het leven.
Mensonterende dingen
Aspirant-ingenieur Dia wilde vijf jaar geleden lid worden van hun Leuvense studentendispuut Reuzegom en moest daarvoor allerlei mensonterende dingen doen. De nieuwkomers moesten in de decemberkou in een zelf gegraven put gaan zitten en liters zoute visolie drinken terwijl er emmers ijskoud water over hen heen werden gegooid. Dia raakte bewusteloos, werd na een uur zwaar onderkoeld en met een zoutvergiftiging uit de put gehaald en enkele uren later naar het ziekenhuis gebracht. Daar stierf hij twee dagen later door orgaanfalen.
Tegen de Reuzegommers waren gevangenisstraffen geëist, maar het Antwerpse hof van beroep vindt hen niet schuldig aan de zwaarste aanklachten. Zo is vissaus in principe niet giftig en hebben ze dus geen schadelijke stoffen toegediend, zoals het OM hun aanrekende. Het hof houdt het daarom bij werkstraffen en boetes, voor onder meer dood door schuld en ‘onterende behandeling’. De voorzitter, de ontgroeningsleider ofwel ‘schachtentemmer’ en een buitengewoon actieve ontgroener krijgen de hoogst mogelijke taakstraf van 300 uur.
Sporen werden uitgewist
De fataal afgelopen ‘studentendoop’ wekte grote verontwaardiging in België. De Reuzegommers, veelal uit welgestelde kringen, bleken nadat Dia naar het ziekenhuis was gebracht alle sporen te hebben uitgewist en berichten over de gebeurtenissen op hun telefoons te hebben gewist. Velen namen dure advocaten in de arm die de rechtszaak naar de zin van de nabestaanden van Dia soms bijvoorbeeld onwenselijk rekten.
De Reuzegom-leden toonden zich niet ontevreden met de uitspraak en gaan waarschijnlijk niet in cassatie, schrijven Belgische media. Of het Openbaar Ministerie dat wel doet is nog niet duidelijk.
Lees ook:
Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer