Burgemeester Maastricht over asielaanpak van kabinet: ‘Dit gaat hem niet worden’
Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake heeft geen vertrouwen dat het kabinet gaat slagen in de asielaanpak. “Het gaat het kabinet niet lukken. De politieke verdeeldheid is enorm”, zegt de burgemeester in het radioprogramma Sven op 1.
Daarom pleit de burgemeester in een brandbrief aan het kabinet om de asielcrisis op te lossen met een asiel-OMT. “Stel een team samen van deskundigen en zorg dat die wel beslissingen nemen. Er zijn gemeenten die niet leveren en daar moet de spreidingswet aan bijdragen, maar die is er nog steeds niet”, legt penn-te Strake uit. De burgemeester twijfelt of de spreidingswet er überhaupt komt. “En als de wet er uiteindelijk ligt, dan is het te laat. We zien dat de Maas aan het stijgen is, dan gaan wij de zandzakken regelen, maar dat kunnen we nu niet. Het leiderschap zien we niet.”
Deze week kwam staatssecretaris Eric van der Burg met een nieuw pakket aan asiel maatregelen. Zo mag het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zelf bepalen waar statushouders of asielzoekers geplaatst worden, bijvoorbeeld in hotels, zonder tussenkomst van de burgemeester. De De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is daar kritisch op. Burgemeester en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg Penn-te Strake is juist positief. “Wij zitten in een crisis. Iedereen kan een hotelkamer boeken, dus waarom het COA niet.”
Luister de uitzending hier terug als podcast, of via je favoriete podcast-app.
Politietekort
Tegelijkertijd kampt Provincie Limburg met tekorten bij de politie. “Als je kijkt naar de grens in Limburg, meer dan 200 kilometer grenst aan België en Duitsland. Dit is een doorstroomgebied van criminelen. Bij ons is geen enkele ondermijningszaak niet internationaal”, vertelt Penn-te Strake.
Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz, probeert samen te werken met andere landen maar volgens de burgemeester is dat niet genoeg. “De minister snapt het wel, maar je zou willen dat ze zegt: ‘We komen langs en we gaan het regelen.’ Politiek maakt soms niet alles zonnig.”
De tekorten bij de politie hebben ook te maken met ziekteverzuim vanwege PTSS, waar de helft van de wijkagenten mee thuiszit. “Daar maken we ons wel zorgen om”, zegt de burgemeester.
Kritiek benoeming baas van het OM
Penn-te Strake, voormalig hoofdofficier van justitie van het parket Maastricht, is het eens met die kritiek van de NVVR, de vakbond waarin medewerkers van het Openbaar Ministerie zijn verenigd. Er zou te weinig zeggenschap zijn over de benoemingsprocedure voor een nieuwe OM-baas, bleek uit de Volkskrant vandaag. “Zorg voor een stem voor medewerkers. Het is wederom een toenemende mate waarin politiek stuurt en waar dat niet zou moeten. Je moet zorgen dat je Trias Politica hebt”, aldus Penn-te Strake.
Over een week start de nieuwe baas bij het OM, Rinus Otte.
Afscheid
Op 1 juli neemt Penn-te Strake afscheid als burgemeester van Maastricht, omdat ze 70 is en door wetgeving moet stoppen. Toch zit Penn-te Strake nog vol energie. Zij vindt dat de “hele oude” wetgeving moet veranderen. “Als het brein goed is, moet je gebruikmaken van dat brein.”
Wat de afzwaaiend-burgemeester precies gaat doen is nog niet helemaal duidelijk. “Ik heb mijzelf een oriëntatiejaar gegund. Er komen wel verzoeken binnen, maar tot nu toe zeg ik op alles nee.” Maar niks doen zit er niet in. “Ik ga wat vrijwilligerswerk doen.”
Lees ook:
Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Hoe moet het verder met de formatie?
Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
De Nederlands-Israëlische Ofir Engel is gisternacht na ruim 50 dagen vrijgelaten door Hamas. Hij was een van de tien gijzelaars die werd vrijgelaten door de…
Lees meerHet Overijsselse dorp Haaksbergen wil dit jaar de eerste plaats zijn waar een marathon op natuurijs wordt geschaatst. De afgelopen nacht verliep niet zoals gehoopt…
Lees meerDe Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is woensdag op 100-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Connecticut. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur…
Lees meerPresident van Rusland Vladimir Poetin gaf tijdens de G20-top aan dat het tijd is om na te denken over hoe “de tragedie” in Oekraïne kan…
Lees meerOok deze winter is de kans groot dat Rusland de kou en duisternis inzet als wapen tegen de Oekraïense bevolking. Brigadegeneraal Han Bouwmeester zegt dat…
Lees meerMeer dan 70.000 mensen, waaronder veel wereldleiders, onderhandelen komende twee weken over het klimaat in Dubai. Voorzitter van de conferentie is sultan Ahmed Al-Jaber, ook…
Lees meerNadat dit weekend bekend werd dat 120 asielzoekers in een NH Hotel in de badplaats Dijkduin worden opgevangen, komt de Haagse VVD met een initiatiefvoorstel….
Lees meerNSC-leider Pieter Omtzigt houdt de boot af voor een samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Omtzigt heeft woensdag tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd dat…
Lees meerDe ANWB verwacht donderdagochtend zo’n 40 procent meer meldingen dan gebruikelijk. Dat zegt Mike Konijnenberg van de ANWB Wegenwacht in Goedemorgen Nederland op NPO 1….
Lees meerDe Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…
Lees meerHet aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…
Lees meerJongeren leren op school weinig over burgerschap en democratie. Nederland scoort in vergelijking met internationale landen ‘gemiddeld’, zo valt op te maken uit een internationaal…
Lees meerDat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…
Lees meerHet prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…
Lees meer