main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 26 mei 2023 — 13:25

Burgemeester Maastricht over asielaanpak van kabinet: ‘Dit gaat hem niet worden’

Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake heeft geen vertrouwen dat het kabinet gaat slagen in de asielaanpak. “Het gaat het kabinet niet lukken. De politieke verdeeldheid is enorm”, zegt de burgemeester in het radioprogramma Sven op 1.

Daarom pleit de burgemeester in een brandbrief aan het kabinet om de asielcrisis op te lossen met een asiel-OMT. “Stel een team samen van deskundigen en zorg dat die wel beslissingen nemen. Er zijn gemeenten die niet leveren en daar moet de spreidingswet aan bijdragen, maar die is er nog steeds niet”, legt penn-te Strake uit. De burgemeester twijfelt of de spreidingswet er überhaupt komt. “En als de wet er uiteindelijk ligt, dan is het te laat. We zien dat de Maas aan het stijgen is, dan gaan wij de zandzakken regelen, maar dat kunnen we nu niet. Het leiderschap zien we niet.”

Deze week kwam staatssecretaris Eric van der Burg met een nieuw pakket aan asiel maatregelen. Zo mag het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zelf bepalen waar statushouders of asielzoekers geplaatst worden, bijvoorbeeld in hotels, zonder tussenkomst van de burgemeester. De De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is daar kritisch op. Burgemeester en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg Penn-te Strake is juist positief. “Wij zitten in een crisis. Iedereen kan een hotelkamer boeken, dus waarom het COA niet.”

Luister de uitzending hier terug als podcast, of via je favoriete podcast-app.

Politietekort

Tegelijkertijd kampt Provincie Limburg met tekorten bij de politie. “Als je kijkt naar de grens in Limburg, meer dan 200 kilometer grenst aan België en Duitsland. Dit is een doorstroomgebied van criminelen. Bij ons is geen enkele ondermijningszaak niet internationaal”, vertelt Penn-te Strake.

Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz, probeert samen te werken met andere landen maar volgens de burgemeester is dat niet genoeg. “De minister snapt het wel, maar je zou willen dat ze zegt: ‘We komen langs en we gaan het regelen.’ Politiek maakt soms niet alles zonnig.”

De tekorten bij de politie hebben ook te maken met ziekteverzuim vanwege PTSS, waar de helft van de wijkagenten mee thuiszit. “Daar maken we ons wel zorgen om”, zegt de burgemeester.

Kritiek benoeming baas van het OM

Penn-te Strake, voormalig hoofdofficier van justitie van het parket Maastricht, is het eens met die kritiek van de NVVR, de vakbond waarin medewerkers van het Openbaar Ministerie zijn verenigd. Er zou te weinig zeggenschap zijn over de benoemingsprocedure voor een nieuwe OM-baas, bleek uit de Volkskrant vandaag. “Zorg voor een stem voor medewerkers. Het is wederom een toenemende mate waarin politiek stuurt en waar dat niet zou moeten. Je moet zorgen dat je Trias Politica hebt”, aldus Penn-te Strake.

Over een week start de nieuwe baas bij het OM, Rinus Otte.

Afscheid

Op 1 juli neemt Penn-te Strake afscheid als burgemeester van Maastricht, omdat ze 70 is en door wetgeving moet stoppen. Toch zit Penn-te Strake nog vol energie. Zij vindt dat de “hele oude” wetgeving moet veranderen. “Als het brein goed is, moet je gebruikmaken van dat brein.”

Wat de afzwaaiend-burgemeester precies gaat doen is nog niet helemaal duidelijk. “Ik heb mijzelf een oriëntatiejaar gegund. Er komen wel verzoeken binnen, maar tot nu toe zeg ik op alles nee.” Maar niks doen zit er niet in. “Ik ga wat vrijwilligerswerk doen.”

Lees ook: 

Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

We gaan 10 euro meer betalen aan onze zorgpremie: ‘Dat is het gevolg van de kabinetsplannen’

We zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…

Lees meer

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer