main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 mei 2023 — 08:52

Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam

In Utrecht en Rotterdam zijn in 2022 veruit de meeste meldingen van straatintimidatie binnengekomen. Dat blijkt uit een rondgang door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL onder gemeenten die zo’n speciaal meldpunt hebben.

In Utrecht zijn in het afgelopen jaar 284 meldingen van straatintimidatie gemaakt. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen die door mannen worden lastiggevallen. Ze melden dat ze worden nageroepen, nagefloten, achterna gelopen of tegengehouden. De meldingen komen uit alle Utrechtse wijken. Utrecht wordt op de voet gevolgd door Rotterdam waar in het afgelopen jaar 276 meldingen zijn binnengekomen. De meldingen in Rotterdam gaan voornamelijk om plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals OV-knooppunten, parken, pleinen en horeca- en winkelcentra. De meeste melders in Rotterdam zijn vrouwen tussen de 16 en 30 jaar. 6 procent van de meldingen is lhbtiq+-gerelateerd. Zowel in Utrecht als Rotterdam lopen grote publiekscampagnes om straatintimidatie onder de aandacht te brengen. Het hoge aantal meldingen heeft daar mogelijk mee te maken.

Breda

In Breda zijn in het afgelopen jaar 99 meldingen gemaakt van straatintimidatie. Naroepen komt het vaakst voor, namelijk in 21 procent van de gevallen. De melders zijn vaak tussen de 22 en 31 jaar oud (in 69 procent van de gevallen). Het merendeel van de mannen die zich melden, is homoseksueel of heeft als omstander gemeld voor iemand anders. De daders in Breda zijn in 99 procent van de gevallen mannen. Het meldpunt vraagt niet naar zaken als lichaamstype, bouw, etniciteit en andere zaken.

Almere

In Almere zijn in het afgelopen jaar 67 meldingen binnengekomen van straatintimidatie, vooral in de zomermaanden en na het lanceren van een publiekscampagne over straatintimidatie. Meer dan 60 procent van alle meldingen komen uit het centrum van Almere Stad zoals het station en bepaalde hangplekken in het centrum. In de meldingen over 2022 komt ‘naroepen met opmerkingen’ en ‘achternalopen of rijden’ het meeste voor met bijna 50 procent. Daarna volgt ‘nastaren’ en ‘sissen’. De meeste meldingen worden door vrouwen gedaan, waarvan ruim de meerderheid tussen 15 en 24 jaar is. Ook door vrouwen uit de leeftijdscategorie daarboven, tussen de 25 en 34 jaar, worden veel meldingen gedaan. Als daders worden met name jonge mannen genoemd. Daarnaast trekken de daders vaak in groepsverband op.

Alkmaar

In Alkmaar zijn in het afgelopen jaar 34 meldingen van straatintimidatie binnengekomen. De meeste meldingen gaan over achtervolgd, nageroepen of intimiderend aangesproken worden. Straatintimidatie komt in Alkmaar vooral voor in het centrum. Het merendeel van de melders is vrouw, maar er wordt ook door enkele mannen gemeld. Uit de meldingen is terug te lezen dat de daders vaak mannen zijn. Mannen van elke leeftijd, dus zowel jongere jongens als oudere mannen.

Tilburg

In Tilburg zijn in het afgelopen jaar 27 meldingen binnengekomen van straatintimidatie. Het merendeel van de melders zijn vrouwen tussen de 45 en 55 jaar, maar de laatste tijd is wel een stijging te zien van het aantal slachtoffers tussen de 25 en 35 jaar. Straatintimidatie vindt vooral plaats rondom het station en bij een park. Aan de meldingen is af te leiden dat de daders vaak mannen zijn die alleen handelen.

Dordrecht

In Dordrecht zijn in het afgelopen jaar 27 meldingen binnengekomen via de Stop Intimidatie-app. De meldingen gaan over nafluiten, sissen, naroepen, hinderlijk volgen en schelden. Bij een enkel geval gaat het ook om dreiging met geweld, slaan en schoppen. Van de 27 meldingen is in 15 gevallen de binnenstad en omgeving genoemd, de overige meldingen gaan over locaties verspreid over de stad. De slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen, vooral van 21 jaar en ouder. De daders zijn voornamelijk mannen en in nagenoeg alle gevallen kende het slachtoffer de daders niet. De daders zijn meestal tussen de 21 en 30 jaar.

Arnhem en Enschede

In Arnhem en Enschede kunnen slachtoffers terecht bij een straatintimidatie-meldpunt van Vizier. Daar zijn in het afgelopen jaar 32 meldingen binnengekomen die vooral gaan over situaties in het uitgaansgebied en rond stations.

Den Haag

In Den Haag is het stedelijk meldpunt pas eind 2022 live gegaan en dus zijn er nog geen representatieve cijfers over straatintimidatie. Wel is er in het afgelopen jaar samengewerkt met stewards die mensen aanspreken op hun gedrag tijdens weekenden of andere drukke momenten zoals op warme dagen aan de Scheveningse boulevard. Deze stewards registreerden in 2022 in totaal 138 gevallen van seksuele straatintimidatie waarbij zij moesten optreden.

Amsterdam

In lang niet alle steden is het mogelijk om straatintimidatie te melden. In Amsterdam is er bijvoorbeeld geen meldpunt, maar doen ze wel periodiek onderzoek waaruit onlangs nog bleek dat driekwart van de jonge vrouwen in de hoofdstad last heeft van straatintimidatie.

Vanavond staat Het Misdaadbureau vanaf 19u op NPO Radio 1 in het teken van straatintimidatie.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag

Zondag 10 uur
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…

Lees meer

Honderden Nederlandse vrouwen hebben recht op schadevergoeding door lekkende implantaten

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…

Lees meer

Tot nu toe honderden aanhoudingen bij blokkade Extinction Rebellion op A12

Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…

Lees meer

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…

Lees meer

Burgemeester Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie: ‘Bij intimidatie geen interpretatieprobleem krijgen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…

Lees meer

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…

Lees meer

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…

Lees meer

Aalsmeer vindt compensatieregeling omwonenden Schiphol ondermaats

De gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…

Lees meer

Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…

Lees meer

Premier Mark Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….

Lees meer

Gegevens Vodafone Ziggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep

Tientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…

Lees meer

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…

Lees meer