main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 mei 2023 — 08:52

Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam

In Utrecht en Rotterdam zijn in 2022 veruit de meeste meldingen van straatintimidatie binnengekomen. Dat blijkt uit een rondgang door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL onder gemeenten die zo’n speciaal meldpunt hebben.

In Utrecht zijn in het afgelopen jaar 284 meldingen van straatintimidatie gemaakt. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen die door mannen worden lastiggevallen. Ze melden dat ze worden nageroepen, nagefloten, achterna gelopen of tegengehouden. De meldingen komen uit alle Utrechtse wijken.

Utrecht wordt op de voet gevolgd door Rotterdam waar in het afgelopen jaar 276 meldingen zijn binnengekomen. De meldingen in Rotterdam gaan voornamelijk om plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals OV-knooppunten, parken, pleinen en horeca- en winkelcentra. De meeste melders in Rotterdam zijn vrouwen tussen de 16 en 30 jaar. 6 procent van de meldingen is lhbtiq+-gerelateerd.

Zowel in Utrecht als Rotterdam lopen grote publiekscampagnes om straatintimidatie onder de aandacht te brengen. Het hoge aantal meldingen heeft daar mogelijk mee te maken.

Breda

In Breda zijn in het afgelopen jaar 99 meldingen gemaakt van straatintimidatie. Naroepen komt het vaakst voor, namelijk in 21 procent van de gevallen. De melders zijn vaak tussen de 22 en 31 jaar oud (in 69 procent van de gevallen). Het merendeel van de mannen die zich melden, is homoseksueel of heeft als omstander gemeld voor iemand anders. De daders in Breda zijn in 99 procent van de gevallen mannen. Het meldpunt vraagt niet naar zaken als lichaamstype, bouw, etniciteit en andere zaken.

Almere

In Almere zijn in het afgelopen jaar 67 meldingen binnengekomen van straatintimidatie, vooral in de zomermaanden en na het lanceren van een publiekscampagne over straatintimidatie. Meer dan 60 procent van alle meldingen komen uit het centrum van Almere Stad zoals het station en bepaalde hangplekken in het centrum. In de meldingen over 2022 komt ‘naroepen met opmerkingen’ en ‘achternalopen of rijden’ het meeste voor met bijna 50 procent. Daarna volgt ‘nastaren’ en ‘sissen’. De meeste meldingen worden door vrouwen gedaan, waarvan ruim de meerderheid tussen 15 en 24 jaar is. Ook door vrouwen uit de leeftijdscategorie daarboven, tussen de 25 en 34 jaar, worden veel meldingen gedaan. Als daders worden met name jonge mannen genoemd. Daarnaast trekken de daders vaak in groepsverband op.

Alkmaar

In Alkmaar zijn in het afgelopen jaar 34 meldingen van straatintimidatie binnengekomen. De meeste meldingen gaan over achtervolgd, nageroepen of intimiderend aangesproken worden. Straatintimidatie komt in Alkmaar vooral voor in het centrum. Het merendeel van de melders is vrouw, maar er wordt ook door enkele mannen gemeld. Uit de meldingen is terug te lezen dat de daders vaak mannen zijn. Mannen van elke leeftijd, dus zowel jongere jongens als oudere mannen.

Tilburg

In Tilburg zijn in het afgelopen jaar 27 meldingen binnengekomen van straatintimidatie. Het merendeel van de melders zijn vrouwen tussen de 45 en 55 jaar, maar de laatste tijd is wel een stijging te zien van het aantal slachtoffers tussen de 25 en 35 jaar. Straatintimidatie vindt vooral plaats rondom het station en bij een park. Aan de meldingen is af te leiden dat de daders vaak mannen zijn die alleen handelen.

Dordrecht

In Dordrecht zijn in het afgelopen jaar 27 meldingen binnengekomen via de Stop Intimidatie-app. De meldingen gaan over nafluiten, sissen, naroepen, hinderlijk volgen en schelden. Bij een enkel geval gaat het ook om dreiging met geweld, slaan en schoppen. Van de 27 meldingen is in 15 gevallen de binnenstad en omgeving genoemd, de overige meldingen gaan over locaties verspreid over de stad. De slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen, vooral van 21 jaar en ouder. De daders zijn voornamelijk mannen en in nagenoeg alle gevallen kende het slachtoffer de daders niet. De daders zijn meestal tussen de 21 en 30 jaar.

Arnhem en Enschede

In Arnhem en Enschede kunnen slachtoffers terecht bij een straatintimidatie-meldpunt van Vizier. Daar zijn in het afgelopen jaar 32 meldingen binnengekomen die vooral gaan over situaties in het uitgaansgebied en rond stations.

Den Haag

In Den Haag is het stedelijk meldpunt pas eind 2022 live gegaan en dus zijn er nog geen representatieve cijfers over straatintimidatie. Wel is er in het afgelopen jaar samengewerkt met stewards die mensen aanspreken op hun gedrag tijdens weekenden of andere drukke momenten zoals op warme dagen aan de Scheveningse boulevard. Deze stewards registreerden in 2022 in totaal 138 gevallen van seksuele straatintimidatie waarbij zij moesten optreden.

Amsterdam

In lang niet alle steden is het mogelijk om straatintimidatie te melden. In Amsterdam is er bijvoorbeeld geen meldpunt, maar doen ze wel periodiek onderzoek waaruit onlangs nog bleek dat driekwart van de jonge vrouwen in de hoofdstad last heeft van straatintimidatie.

Vanavond staat Het Misdaadbureau vanaf 19u op NPO Radio 1 in het teken van straatintimidatie.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer