main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 mei 2023 — 08:52

Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam

In Utrecht en Rotterdam zijn in 2022 veruit de meeste meldingen van straatintimidatie binnengekomen. Dat blijkt uit een rondgang door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL onder gemeenten die zo’n speciaal meldpunt hebben.

In Utrecht zijn in het afgelopen jaar 284 meldingen van straatintimidatie gemaakt. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen die door mannen worden lastiggevallen. Ze melden dat ze worden nageroepen, nagefloten, achterna gelopen of tegengehouden. De meldingen komen uit alle Utrechtse wijken.

Utrecht wordt op de voet gevolgd door Rotterdam waar in het afgelopen jaar 276 meldingen zijn binnengekomen. De meldingen in Rotterdam gaan voornamelijk om plekken waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals OV-knooppunten, parken, pleinen en horeca- en winkelcentra. De meeste melders in Rotterdam zijn vrouwen tussen de 16 en 30 jaar. 6 procent van de meldingen is lhbtiq+-gerelateerd.

Zowel in Utrecht als Rotterdam lopen grote publiekscampagnes om straatintimidatie onder de aandacht te brengen. Het hoge aantal meldingen heeft daar mogelijk mee te maken.

Breda

In Breda zijn in het afgelopen jaar 99 meldingen gemaakt van straatintimidatie. Naroepen komt het vaakst voor, namelijk in 21 procent van de gevallen. De melders zijn vaak tussen de 22 en 31 jaar oud (in 69 procent van de gevallen). Het merendeel van de mannen die zich melden, is homoseksueel of heeft als omstander gemeld voor iemand anders. De daders in Breda zijn in 99 procent van de gevallen mannen. Het meldpunt vraagt niet naar zaken als lichaamstype, bouw, etniciteit en andere zaken.

Almere

In Almere zijn in het afgelopen jaar 67 meldingen binnengekomen van straatintimidatie, vooral in de zomermaanden en na het lanceren van een publiekscampagne over straatintimidatie. Meer dan 60 procent van alle meldingen komen uit het centrum van Almere Stad zoals het station en bepaalde hangplekken in het centrum. In de meldingen over 2022 komt ‘naroepen met opmerkingen’ en ‘achternalopen of rijden’ het meeste voor met bijna 50 procent. Daarna volgt ‘nastaren’ en ‘sissen’. De meeste meldingen worden door vrouwen gedaan, waarvan ruim de meerderheid tussen 15 en 24 jaar is. Ook door vrouwen uit de leeftijdscategorie daarboven, tussen de 25 en 34 jaar, worden veel meldingen gedaan. Als daders worden met name jonge mannen genoemd. Daarnaast trekken de daders vaak in groepsverband op.

Alkmaar

In Alkmaar zijn in het afgelopen jaar 34 meldingen van straatintimidatie binnengekomen. De meeste meldingen gaan over achtervolgd, nageroepen of intimiderend aangesproken worden. Straatintimidatie komt in Alkmaar vooral voor in het centrum. Het merendeel van de melders is vrouw, maar er wordt ook door enkele mannen gemeld. Uit de meldingen is terug te lezen dat de daders vaak mannen zijn. Mannen van elke leeftijd, dus zowel jongere jongens als oudere mannen.

Tilburg

In Tilburg zijn in het afgelopen jaar 27 meldingen binnengekomen van straatintimidatie. Het merendeel van de melders zijn vrouwen tussen de 45 en 55 jaar, maar de laatste tijd is wel een stijging te zien van het aantal slachtoffers tussen de 25 en 35 jaar. Straatintimidatie vindt vooral plaats rondom het station en bij een park. Aan de meldingen is af te leiden dat de daders vaak mannen zijn die alleen handelen.

Dordrecht

In Dordrecht zijn in het afgelopen jaar 27 meldingen binnengekomen via de Stop Intimidatie-app. De meldingen gaan over nafluiten, sissen, naroepen, hinderlijk volgen en schelden. Bij een enkel geval gaat het ook om dreiging met geweld, slaan en schoppen. Van de 27 meldingen is in 15 gevallen de binnenstad en omgeving genoemd, de overige meldingen gaan over locaties verspreid over de stad. De slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen, vooral van 21 jaar en ouder. De daders zijn voornamelijk mannen en in nagenoeg alle gevallen kende het slachtoffer de daders niet. De daders zijn meestal tussen de 21 en 30 jaar.

Arnhem en Enschede

In Arnhem en Enschede kunnen slachtoffers terecht bij een straatintimidatie-meldpunt van Vizier. Daar zijn in het afgelopen jaar 32 meldingen binnengekomen die vooral gaan over situaties in het uitgaansgebied en rond stations.

Den Haag

In Den Haag is het stedelijk meldpunt pas eind 2022 live gegaan en dus zijn er nog geen representatieve cijfers over straatintimidatie. Wel is er in het afgelopen jaar samengewerkt met stewards die mensen aanspreken op hun gedrag tijdens weekenden of andere drukke momenten zoals op warme dagen aan de Scheveningse boulevard. Deze stewards registreerden in 2022 in totaal 138 gevallen van seksuele straatintimidatie waarbij zij moesten optreden.

Amsterdam

In lang niet alle steden is het mogelijk om straatintimidatie te melden. In Amsterdam is er bijvoorbeeld geen meldpunt, maar doen ze wel periodiek onderzoek waaruit onlangs nog bleek dat driekwart van de jonge vrouwen in de hoofdstad last heeft van straatintimidatie.

Vanavond staat Het Misdaadbureau vanaf 19u op NPO Radio 1 in het teken van straatintimidatie.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer