Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

VNG noemt schrappen asieleis voor gemeenten door Van der Burg ‘zorgwekkend’

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil niet meer dat gemeenten een eisenlijst opstellen om asielzoekers op te vangen. "Ik ben verbaasd en zorgwekkend dat dit zo prominent naar voren komt", zegt Rutger Groot Wassink, voorzitter commissie Asiel en Migratie bij Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Gemeenten moeten niet alleen vrouwelijke asielzoekers met kinderen opvangen, vindt Van der Burg. Als gemeenten weigeren alleenstaande mannen op te vangen, ontstaat er de kans dat zij ongevraagd geplaatst worden bij opvangen met lege bedden en in sommige gevallen zelfs in hotels. Dat schreef Van der Burg gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat Van der Burg dit zo sterk aanstipt wekt verbazing bij Groot Wassink. "Wat wij nu zien is het huisvesten van statushouders in hotels. Dat is echt geen oplossing. Uiteindelijk moet je hen gewoon huisvesten en zeggen dat gemeenten niet meer mogen selecteren. Dus ik begrijp wat de staatssecretaris zegt, maar aan de andere kant moeten gemeenten de ruimte hebben om zelf met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) hier afspraken over te maken. Ik ben verbaasd en zorgwekkend dat dit zo prominent naar voren komt."

Spreidingswet

Via de spreidingswet hoopt de bewindsman te voorkomen dat er weer een situatie ontstaat in Ter Apel zoals vorige zomer het geval was. Waar veel mensen buiten moesten slapen. Van der Burg wil uiteindelijk afdwingen dat er meer ruimte komt en wil iedere gemeenten voor de volle honderd procent hun steentje bijdragen. Het systeem zit echter muurvast en daarnaast wordt het kabinet het maar niet eens over de spreidingswet.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau