Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA: Defensie moet regie krijgen over bescherming vitale infrastructuur Noordzee

CDA-Tweede Kamerlid Harmen Krul wil dat het ministerie van Defensie de regie krijgt over de bescherming van vitale infrastructuur op de Noordzee tegen mogelijke sabotagepraktijken vanuit Rusland. Daar gaat de Kamer vandaag over in debat.

"De dreiging is echt reëel", vertelt Krul bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Daarom moet er snel verandering komen in het huidige beleid betreft bescherming van vitale infrastructuur op de Noordzee.

Momenteel is het in Nederland zo geregeld dat zeven ministeries hier de verantwoordelijkheid voor dragen. Dat is te veel, vindt de CDA'er. Dat aantal moet teruggebracht worden naar één ministerie: Defensie. "Het is een kerntaak van Defensie om onze belangen te verdedigen en te beveiligen. Door daar de regie neer te leggen zorg je ervoor dat het veel daadkrachtiger kan optreden, in plaats van dat het alleen maar overlegstructuren zijn en dat er interdepartementale onderzoeken uitgevoerd moeten worden."

Sabotage op Noordzee

Het CDA pleit al langer voor een duidelijke strategie voor de Noordzee, nog voordat Rusland Oekraïne binnenviel. "Omdat sabotage al veel langer aan de gang is. Rusland en China gebruiken dat middel regelmatig om infrastructuur te raken en wij zien ook op ons gebied, onze territoriale wateren, heel erg verdacht gedrag ontstaan. Dat moeten wij tegengaan en daar is regie voor nodig."

Dat de Noordzee een mogelijk doelwit is voor sabotage wordt ook bevestigd door inlichtingendienst MIVD. Maar om welke dreiging gaat het precies? Krul noemt internetkabels, die voor Nederland door de Noordzee lopen, als voorbeeld. "Wij weten van China, die hebben dat nog recentelijk in Taiwan gedaan, dat zij erboven varen, het doorknippen en zo een gebied voor 50 tot 60 dagen afsluiten van het internet."

Volgens het Kamerlid doet Rusland dat ook regelmatig. "Laatst zijn er in Noorwegen nog vier kilometer aan leidingen verdwenen. Dat zijn serieuze dreigingen. Wij worden steeds afhankelijker van de voorzieningen op de Noordzee en dan moet je ze ook goed beveiligen."

Inlichtingen opbouwen en informatie uitwisselen

Op de vraag hoe de Noordzee te beschermen denkt Krul aan "goede inlichtingen opbouwen en informatie uitwisselen met bondgenoten". Dat heeft veel meer zin dan alleen patrouilleren en hopen iemand op heterdaad te betrappen, vertelt hij. Het moet wel een combinatie zijn van beide. Dus er moet ook voldoende capaciteit zijn om te kunnen patrouilleren, denk aan vliegtuigen en schepen.

Capaciteit is echter een probleem, vanwege personeelstekorten. Dus is opschroeven hiervan mogelijk? "Wij zullen wel moeten", reageert de christendemocraat. "Dat betekent keuzes maken. Als wij als politiek zeggen dat dit een van de prioriteiten is de komende tijd, onze Noordzee en de belangen daar goed beschermen, dan moet daar capaciteit en middelen heen."

Nederland moet ook haast maken op dit gebied, vindt Krul. "Wij moeten veel meer samenwerken met andere landen en leren van elkaar. Nederland loopt achter. De Belgen en de Britten zijn verder. Wij kunnen niet langer wachten." Maar of er ook een speciale Noordzeeminister moet komen, zoals in België, hoeft van Krul niet.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau