main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2023 — 10:34

Berget Lewis over de legendarische Tina Turner: ‘Ze werd meteen een voorbeeld voor mij’

Queen of Rock ’n Roll Tina Turner is op 83-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Küsnacht in Zwitserland na een lang ziekbed. Bekend om haar krachtige stem, energieke optredens en hoge hakken, was ze een voorbeeld voor velen, waaronder zangeres Berget Lewis. “Toen ik écht begon op te treden en meer van de verhalen te horen kreeg, van wat ze allemaal mee had gemaakt, was het voor mij meer dan alleen een fantastische zangeres.”

Tina Turner gaat de geschiedenisboeken in als de bestverkopende vrouwelijke rockartiest aller tijden. De soulvolle rockartiest maakte veel los in de muziekwereld vertelt Lewis bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik noem het altijd soulvol rock. Zij was de eerste zwarte vrouw die er ook echt voor uitkwam dat ze soulmuziek fantastisch vond, maar eigenlijk ook rock wilde zingen. Zij heeft die combinatie gebracht.”

Legendarische artiest

Turner, die eigenlijk Anna Mae Bullock heette, werd geboren in Brownsville Tennessee. In de jaren 60 vormde ze met haar toenmalige echtgenoot het duo Ike & Tina Turner met monsterhits als River Deep – Mountain High en Proud Mary. Lewis: “Iedereen wil altijd Proud Mary horen. Als je die inzet zingt iedereen mee.”

In 1978 ging Tina Turner als solo-artiest verder. Ze scheidde van Ike door wie ze regelmatig mishandeld werd tijdens hun relatie. What’s Love Got To Do With It maakte op Lewis een grote indruk vertelt ze. “Ik was een tiener en ik keek naar MTV. Ik was al een beetje bezig met muziek en ineens zag ik haar staan. Een prachtige vrouw met lange benen en groteske stem.”

Zelf was Lewis in die periode ook al bezig met zingen en herkende zich enigszins in het stemgeluid van Turner. “Ze werd meteen een voorbeeld voor mij. Maar later toen ik écht begon op te treden en meer van de verhalen te horen kreeg, van wat ze allemaal mee had gemaakt, was het voor mij meer dan alleen een fantastische zangeres.”

Tekst gaat verder onder de tweet:

Muziekjournalist Jean-Paul Heck noemt de Queen of Rock ’n Roll “een hele opgewekte vrouw en getekend door het leven. Ze wond daar ook geen doekjes om.” Hij had haar voor het eerst in de jaren ’80 zien optreden. Veertig jaar later had ze in Ahoy volgens hem nog steeds dezelfde energie. “Het was dezelfde Tina die ik in de jaren ’80 had gezien.”

Ook NPO Radio 2-dj Wouter van der Goes heeft goede herinneringen aan de muzieklegende. Hij kreeg voor zijn twaalfde verjaardag in januari 1985 het album Private Dancer cadeau van zijn tante. “Dat maakte zo veel indruk”, zegt hij. “Ik had eigenlijk meteen al als klein jongetje in de gaten dat dat album legendarisch was.”

Charisma en empowerment

Tina Turner was volgens Lewis “een vrouw die gewoon zo toegankelijk was voor iedereen”. Ze prijst haar charisma, unieke stem en haar empowerment. “Niet alleen haar muziek en stem, maar ook wat ze allemaal heeft meegemaakt. Ik denk dat dat mensen heeft aangetrokken tot haar. Dat ze ondanks alles wat ze heeft meegemaakt toch door is gegaan en niet de slachtofferrol op zich heeft genomen. Maar: ‘Ik ben hier, ik ga door!'”

Lewis heeft haar ook ooit ontmoet toen ze na een optreden backstage met Romy Monteiro was. Vooraf werd al duidelijk gemaakt dat ze niet met Turner mochten praten. “En ineens zie ik zo een vrouwtje voorbijkomen. Volgens mij is dat ze”, zegt Lewis. “Ze draait zich ineens en zegt: I know you! Ik zei: No you don’t, I wish you did! Ze hoefde ons niet aan te spreken, maar ze deed het toch.”

Lees ook:

Hoeveel verdienen Nederlandse artiesten? ‘De industrie is immens groot’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer