Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Erkens (VVD) pleit voor minder afhankelijkheid van China: ‘Dat kan op twee manieren’

Nederland moet op het gebied van energietransitie loskomen van China. Daar pleit VVD-Tweede Kamerlid Silvio Erkens voor in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens hem duwen de klimaatmaatregelen van minister Rob Jetten Nederland in de handen van China, zo is te lezen in een opiniestuk in het AD.

Volgens Erkens zijn er twee manieren om Nederland en Europa met de energietransitie minder afhankelijk te maken van China. "Het eerste wat van belang is, is dat je als Nederland kiest welke industrieën je hier wilt opbouwen. En maak afspraken met buurlanden welke zij opbouwen."

Kijken naar eigen markt

Duitsland, met een grote auto-industrie, focust zich er dan op een batterij-industrie op te bouwen en Nederland, waar veel kennis en ervaring is over waterstof, richt zich op de ontwikkeling van waterstoffabrieken. Het moet samen gaan, zegt Erkens, want alleen is het onmogelijk om de achterstand op China in te halen.

Een tweede manier om met de energietransitie de afhankelijk van China af te bouwen is "ervoor zorgen dat de producten die geproduceerd worden een kans hebben de concurrentie met China te kunnen winnen". Momenteel is dat niet het geval, omdat er in Nederland vaak wordt gekozen voor het allergoedkoopste product. "Dan trekken Nederlandse producenten aan het kortste eind. Wij moeten iets meer sturen naar producten afnemen van onze eigen Nederlandse markt."

Want wat als Nederland voor de energietransitie deze producten, denk aan batterijen en zonnepanelen, uit China blijft halen? "Dan zitten wij weer klem als het een keer misgaat", zegt de liberaal. "Wij moeten de afhankelijkheid verder afbouwen en daar hebben wij nu de tijd voor."

Energietransitie

"Europa en Nederland moeten aan een inhaalrace beginnen. Wij hebben een flinke achterstand laten ontstaan", waarschuwt de VVD'er. Daarom is het nodig een energietransitie door te voeren, maar dan moeten fabrieken die daarvoor nodig zijn niet in China staan. Ook niet als men in Europa door wil pakken met elektrische auto's, waterstof of andere nieuwe technieken. "Zorg ervoor dat die industrie in Europa plaatsvindt en dat niet alles weer naar China gaat."

Een ander probleem dat Erkens in zowel Nederland als Europa ziet is dat er weliswaar veel innovaties plaatsvinden, maar om die nieuwe techniek uiteindelijk om te zetten naar een fabriek waar dit geproduceerd kan worden binnen Europa blijkt lastig. "Veel investeringen komen toch in andere landen terecht, terwijl dit soort alternatieven ons de kans geven afhankelijkheid van China af te bouwen."

'Kabinet moet boter bij de vis doen'

Veel mensen in het kabinet zijn het er volgens Erkens mee eens dat verandering nodig is, maar toch ziet hij dat er niks gebeurt. "Iedereen praat over de afhankelijkheid van China afbouwen, maar het heeft ook consequenties. Wij moeten die stap nu zetten. Het kabinet moet boter bij de vis doen."

Erkens waarschuwt er ook voor "niet naïef" te zijn. "China opereert niet volgens dezelfde regels. China subsidieert industrieën en steelt online bedrijfsgeheimen. Je moet een gelijk speelveld creëren met de Chinezen", zegt hij. Bijvoorbeeld middels het verstrekken van subsidies. "Maar het zit vaker in politieke helderheid geven dat wij bepaalde industrieën hier willen hebben, waar wij in het verleden van zeiden het liever in andere landen te hebben zodat wij niet met de consequenties te maken hebben."

De noodzaak is hoog, dat maakte hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk vorige week ook duidelijk bij WNL Op Zondag. "Wij komen in een situatie terecht waarin de Chinezen geopolitiek steeds meer druk uitoefenen en hun machtsmiddelen inzetten. Hier kun je echt de hele elektrische markt domineren en de Europese Unie in een hoek manoeuvreren. Dat gaat echt gebeuren."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau