Warm weer, dus tijd voor een duik: maar hoe zit het met de kwaliteit van het water?
Nu het kwik rond de 20 graden schommelt wagen de eerste Nederlanders zich aan een plons in de rivier of in het meer. Verfrissend is het zeker, maar gezond niet altijd. De waterkwaliteit van zowel ons grond- als oppervlaktewater is namelijk volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) ondermaats, zo bleek uit een rapport dat eerder deze maand gepresenteerd werd.
De Unie van Waterschappen en Vewin, de koepelorganisatie van de drinkwaterbedrijven, spreken vandaag over de hoeveelheid en de kwaliteit van het water in ons land. Een serieuze aangelegenheid, want een hapje blauwalg is niet alleen smerig, maar ook behoorlijk risicovol.
"Bij waterkwaliteit gaan we de komende jaren vooral kijken naar de nutriënten. Dus de hoeveelheid mest die in het water komt, en de hoeveelheid chemicaliën die in het water komen", legt boswachter Arjan Postma uit in Goedemorgen Nederland. "Die combinatie zijn de twee grootste factoren op dit moment."
Zwemmen
Of het warm genoeg is om te zwemmen, hangt af van de persoon aan wie je het vraagt, zegt Postma. "Voor sommige mensen het een subtropisch zwemparadijs zijn, voor Wim Hof is het pas lekker als er ijs ligt. Dus volgens mij kunnen we altijd wel zwemmen."
Maar als je zo min mogelijk kans wil maken op blauwalg of botulisme - dat is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door bacteriën - kun je beter zwemmen als het water wat koeler is, zegt de boswachter.
Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft eerder in mei aangegeven nog voor de zomer met een "eerste aanzet" van een pakket maatregelen komen om de waterkwaliteit te waarborgen. Dat doet hij naar aanleiding van het kritische rapport van de RLi. De bewindsman zal snel met maatregelen komen omdat hij denkt dat er geen tijd is om met een perfect pakket samen te stellen.