main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. President van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde.
Stand van Nederland - 21 mei 2023 — 15:23

Lagarde: ontevreden spaarders kunnen overstappen naar andere bank

Mensen die het er niet mee eens zijn dat hun bank ze niet zoveel spaarrente biedt, hebben al langer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere bank. Daarop wees president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) zondag in het tv-programma Buitenhof. Ze ging daarmee in op de ophef in Nederland over de relatief lage spaarrentes bij grote banken in Nederland.

“U kunt zeggen: als ik niet op een eerlijke manier gecompenseerd word dan ga ik naar de concurrent. En daar zijn er genoeg van”, verklaarde Lagarde in gesprek met presentator Twan Huys.

Hij confronteerde het centralebankhoofd met de zeer langzame toename van de spaarrentes bij grote banken in Nederland, terwijl bijvoorbeeld ING en ABN AMRO wel grote winsten maken en de ECB zijn rentetarieven sinds halverwege vorig jaar al met meerdere procentpunten heeft opgevoerd in de strijd tegen de inflatie. Lagarde benadrukte dat het aan klanten zelf is om hun relatie met hun bank te bepalen.

Minister Kaag

Ook gaf ze aan het goed te vinden dat minister van Financiën Sigrid Kaag onlangs banken heeft opgeroepen om hun spaarrentes meer te verhogen. In de ogen van Lagarde zou een dergelijke oproep wel meer bij de rol van Kaag passen, dan bij haar eigen rol als hoofd van de ECB.

“Ik bekijk het vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit. We mogen er blij mee zijn dat de Europese banken de test van crises hebben doorstaan”, zei Lagarde ook. Ze wees erop dat enkele Amerikaanse banken en ook Credit Suisse eerder dit jaar wel gered moesten worden. Volgens de ECB-president staan “onze banken” er nog steeds goed voor. “Ze zijn niet zo winstgevend als grote Amerikaanse banken, maar ze zijn stabiel en dat is geruststellend.”

Inflatie is nog te hoog

In het interview herhaalde Lagarde verder dat de ECB nog niet klaar is met het verhogen van de rente in de eurozone. Daarvoor is de inflatie volgens haar nog te hoog.

Er is ook discussie over hoeveel de lonen omhoog kunnen. De vakbonden hanteren de laatste tijd hoge looneisen om te zorgen dat werknemers worden gecompenseerd voor de sterke toename van de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt. Ze wijzen erop dat veel bedrijven grote winsten maken. Lagarde snapt de opstelling van de bonden, maar legde uit dat bedrijven ook moeten kijken hoe ze met stijgende kosten omgaan en hoe ze een deel van hun marges wel of niet inzetten. “Het is aan de sociale partners om tot een overeenkomst te komen. Maar iedereen moet z’n steentje bijdragen. Niet alleen de consumenten, niet alleen de werknemers.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Lees ook:

Sterrenrestaurant De Librije bestaat dertig jaar: ‘Er kwam een moment dat het wel héél zwaar was’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer