Ameland weert massatoerist en wil ook natuur zelf onderhouden: ‘We hebben Brussel niet nodig’
Ameland is al jaren een populaire vakantiebestemming, maar het gemeentebestuur wil paal en perk stellen aan de duizenden toeristen die jaarlijks op de veerboot stappen. Het Waddeneiland wil de eigen stranden en andere natuur beter beschermen en het liefst zoveel mogelijk zelf bepalen wie op bezoek komt.
Onlangs stemden de voltallige gemeenteraad in met een nieuwe visie op toerisme. “Het toerisme is de afgelopen decennia behoorlijk gegroeid op Ameland. Ieder jaar nemen ze weer iets meer auto’s mee. Dat heeft het vraagstuk opgeleverd: wanneer is het voldoende? Op dat punt zijn we nu gekomen”, vertelt wethouder toerisme op Ameland Theo Faber in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
De nieuwe visie houdt in dat het eiland de toerismesector meer wil inrichten voor toeristen die weinig schade berokkenen, zoals natuurliefhebbers. “Wij zijn van onszelf heel gastvrij en dat willen we ook blijven, maar wel voor de toerist die heel bewust voor het eiland kiest.”
Faber is blij dat het eiland zelf de regie houdt over de mensen die het eiland bezoeken. De wethouder ziet dat ook op andere onderwerpen Amelanders zeggenschap heel belangrijk vinden. “Laat ons het zelf maar regelen en wij weten hoe het hier werkt en zit; dat zit bij de eilanders in het bloed.”
‘Hebben Brussel niet nodig’
Op het strand van Ameland kijkt eilandbewoner Richard Kiewiet uit over de duinen. “In het kader van kwaliteitsverbetering van natuur en meegroeien met de zeespiegelstijging, hebben we de duinenrij doorbroken. Nu waait het zand naar binnen. Daardoor krijg je veel mooiere natuur en zo groeien we ieder jaar ook millimeters mee met de zeespiegel.”
Volgens Kiewiet vinden Amelanders het ook belangrijk om zoveel mogelijk zelf de natuur te onderhouden. “Als natuurbeheerder kun je zelf aan de knoppen draaien om kwaliteit te verbeteren. Daar hoeft Brussel zich niet mee te bemoeien.”
Dat sentiment leeft sterk op het eiland. “We hoeven geen wet- en regelgeving en geen mensen die ons uitleggen hoe je iets doet”, zegt de vrouw van Kiewiet, Gunda Brunotte. “De eilanders zelf weten dondersgoed hoe ze met hun eiland moeten omgaan.”
Leeuwarden, Den Haag, Brussel; bemoeiallen zijn het niet, zegt Brunotte. “Ik begrijp dat er regels nodig zijn omdat je bepaalde dingen moet beschermen. Maar ik denk dat je meer maatwerk moet toepassen.”
‘Steeds meer beperkingen’
Ondernemer op Ameland Alexander Kiewiet onderschrijft dat. “Ik denk wel dat wij in Nederland niet moeten doordraven met regels.” Kiewiet werd geboren in een echte eilandfamilie. “Als eilanders zijn wij vrij opgegroeid op het eiland. Nu merk ik dat er steeds meer beperkingen komen.”
Wethouder Faber: “We hebben natuurlijk gewoon met wet- en regelgeving te maken, daar moeten we ons toe verhouden. Maar we moeten ook van ons laten horen.”
Toerisme blijft belangrijk
Maar ook op het eiland is niet iedereen eensgezind. Zo vindt Alexander Kiewiet dat Ameland niet moet doorslaan in het beschermen van de natuur. “Aan de ene kant heb je natuurlijk een kant die liever heeft dat Ameland één groot natuurgebied is. Dat gaat in mijn belevenis te ver, want dan hebben we geen toekomst meer op Ameland. Daar moeten we goed om denken.”
Maar niets doen is geen optie, benadrukt eilandbewoner Richard Kiewiet. “De discussie die we nu hebben, hadden we tien jaar geleden niet en voor corona eigenlijk ook nog niet zo. Toen zeiden we: we moeten brood op de plank hebben en we hebben maar één industrie – de toeristenindustrie -, dus laat maar komen.”
“Na heel veel discussie zijn we op een punt aanbeland dat we zeggen: zo is het goed. Anders maken we ons eigen product kapot.”
De rust, ruimte en natuur opzoeken tijdens de vakantie of een vrij weekend: het is populair. Maar hoe bewaak je als bestemming de balans tussen duurzaamheid en toerisme? Elif Isitman pakt de veerboot naar Ameland en zoekt het antwoord op die vraag. Kijk deze aflevering nu terug op NPO Start.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meerEen veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…
Lees meerAgenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…
Lees meerZolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…
Lees meerOnder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….
Lees meerDe wolf die de afgelopen tijd op landgoed Den Treek bij Leusden geregeld voor onrust zorgde, wordt voorlopig nog niet gevangen. Dat beloofde de provincie…
Lees meerDe Amsterdamse driehoek (locoburgemeester, politie, OM) heeft de voetbalwedstrijd Ajax – FC Utrecht, die komende zondag in de ArenA gespeeld zou worden, afgelast. Door de…
Lees meer