Nederland gaat weer massaal op vakantie, ‘usual suspects’ populair
Zon- en strandbestemmingen vallen dit jaar weer in de smaak bij de Nederlandse vakantieganger. Dat zegt directeur van reisbrancheorganisatie ANVR Frank Oostdam. "Over het algemeen zijn de usual suspects populair. We hebben natuurlijk een dramatisch voorjaar gehad." Hij ziet dat "de meeste mensen" dit jaar op vakantie gaan.
Volgens Oostdam moeten nog wel veel Nederlanders hun vakantie nog boeken. "Maar dat is een normaal patroon. We hebben wel een goed vroegboekseizoen gehad. Ook de meivakantie was populair", zegt de ANVR-voorman in Goedemorgen Nederland. Maar als je in de schoolvakantie in de zomer op vakantie wil, is het nu wel tijd om te boeken, waarschuwt hij.
Oostdam ziet ook een opvallende trend: mensen trekken veel vaker naar de Scandinavische landen. "Dat aantal ligt tientallen procenten hoger dan voor corona", vertelt hij. "Die landen zijn iets duurder, maar door de euro is de prijs in Europa redelijk geharmoniseerd."
"De gestegen prijzen voor het levensonderhoud weerhouden mensen er sowieso niet van om op vakantie te gaan", zegt Oostdam. "Vakanties staan hoog op de prioriteitenlijst."
Vakantiegeld
Veel werkende Nederlanders ontvangen deze maand ook het vakantiegeld. Volgens Oostdam gebruikt dertig procent het geld om daadwerkelijk op vakantie te gaan. "Dat zijn met name de ouderen. De wat jongeren generaties gebruiken het geld bijvoorbeeld voor de aflossing of verduurzaming van de woning. Ook sparen is voor hen heel belangrijk."
Dit jaar ontvangen vooral werknemers met een lager salaris meer vakantiegeld. Hogere inkomens krijgen daarentegen minder dan vorig jaar, meldde salarisdienstverlener ADP begin deze maand op basis van eigen berekeningen.
Een werknemer met een maandloon van 1000 euro bruto per maand ontvangt volgens ADP 15 euro netto extra vakantiegeld. Bij 1250 euro bruto per maand wordt netto 18 euro meer gestort. Iemand met een modaal maandsalaris van 3086 euro ontvangt daarentegen 18 euro netto minder in vergelijking met 2022. Twee keer modaal ontvangt 39 euro minder en drie keer modaal krijgt 579 euro netto minder uitgekeerd.
Transavia
Oostdam noemt het "superfrustrerend" dat de problemen bij Transavia nog niet zijn verholpen. Deze week maakte de luchtvaartmaatschappij bekend dat in juni nog eens ruim 160 retourvluchten worden schrapt vanwege het vliegtuigtekort waarmee de maatschappij kampt. Dat staat gelijk aan bijna 5 procent van het totaal aan vluchten.
En de problemen zijn daarna waarschijnlijk nog niet verholpen. In juli en augustus moet waarschijnlijk nog 2 procent van de vluchten worden geannuleerd. Oostdam: "Het goede nieuws is dat er plannen zijn gemaakt. Als je een reis boekt voor vertrek na 1 juni, dan kun je er in ieder geval vanuit gaan dat je reis doorgaat."
Mensen van wie de vlucht wel wordt geannuleerd, worden geholpen door reisorganisaties, zegt Oostdam. "Zij zullen ervoor zorgen dat mensen op vakantie kunnen."
Na de dramatisch verlopen zomer op Schiphol vorig jaar, met lange wachtrijen, helpt de situatie bij Transavia niet om het vertrouwen in de luchtvaart te herstellen, weet Oostdam. Hij benadrukt wel dat de meikvakantie "prima is verlopen", maar "je ziet dat mensen vaker met de auto op vakantie gaan. We moeten met elkaar hard werken om het vertrouwen in de luchtvaart te herstellen."