Universiteiten slaken noodkreet: minister Dijkgraaf, zwak bindend studieadvies niet af
Het versoepelen van de regels voor studenten is volgens universiteiten een slecht plan. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Robbert Dijkgraaf wil stress bij studenten verlagen door het bindend studieadvies (bsa) af te zwakken, maar dat is geen goed idee, zo stellen zij. "De minister zal met deze plannen de stress dus niet verlagen, maar verleggen", zegt voorzitter van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland Ruben Puylaert in Goedemorgen Nederland. "We hopen dat de minister naar de studenten en medewerkers luistert."
Het kabinet wil dat eerstejaarsstudenten minder punten hoeven te halen om door te kunnen gaan naar het tweede jaar. De minister geeft aan dat hij met deze maatregel het studentenwelzijn wil verbeteren. Maar, zeggen de universiteiten: "Met dit plan zullen veel studenten alsnog uitvallen, maar pas na hun tweede jaar."
Dit omdat volgens de universiteiten studenten onvoldoende voorkennis zullen hebben voor het tweede jaar en hierdoor juist meer vertraging oplopen. Uit cijfers van universiteiten blijkt bovendien dat eenmaal opgelopen vertraging slechts zelden wordt ingelopen en dat studenten naar de bsa-norm studeren. En vertraging betekent vaak op ten duur ook uitval.
Voor een student die aan het einde van het tweede jaar geconfronteerd wordt met een negatief advies zal het veel zwaarder zijn om te stoppen met een studie en daarnaast ook meer financiële stress met zich meebrengen. Daarom roepen ook rectors van de veertien Nederlandse universiteiten, vier studentenraden en wetenschappers roepen in een ingezonden brief in De Telegraaf ook op de regels niet te versoepelen. "Student en docent zijn hierdoor straks de pineut."
Coulance rondom de bsa-norm
Volgens Dijkgraafs eigen Monitor Beleidsmaatregelen, ervaart de overgrote meerderheid (88 procent) van de studenten het bsa als neutraal of positief. Universiteiten gaan al coulant om met de bsa-norm als een student vanwege verzachtende omstandigheden zoals ziekte de norm niet haalt, wordt benadrukt in de brief. Zo haalt 13 procent van de eerstejaars studenten de bsa-norm niet en krijgt 15 procent van deze groep alsnog een (voorlopig) positief bsa door verzachtende omstandigheden.
Beginnende studenten moeten nu in hun eerste jaar gemiddeld 45 studiepunten halen. Dat wordt vanaf 2025 verlaagd naar maximaal 30 punten. Aan het einde van het tweede jaar komt de ondergrens op maximaal 60 punten te liggen. Dat moet de druk op de studenten verminderen en hun welzijn verbeteren. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland ziet liever dat de grens per opleiding wordt bepaald. "Studenten en docenten moeten samen bepalen wat die norm van het bsa zal zijn", zegt Puylaert.
Druk voor docenten
Het verlagen van de bsa zal ook grote gevolgen hebben voor docenten, zo schrijven de wetenschappers en universiteiten in De Telegraaf. "In een sector waar de werkdruk al zeer hoog is, is dat het laatste wat we moeten willen. Minister Dijkgraaf pleit voor meer rust en ruimte op universiteiten, maar doet hiermee het tegenovergestelde voor docenten en studieadviseurs." Ze benadrukken ook dat er in het plan van Dijkgraaf geen geld wordt vrijgemaakt om extra docenten aan te hemen. " Zonder toereikende compensatie voor extra docenten en begeleiding is dit plan onacceptabel voor medewerkers en universiteiten."