main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 mei 2023 — 10:15

Prefab-woning toch niet de oplossing van de woningnood? ‘Gemeenten hebben een prikkel nodig’

Minister Hugo de Jonge had hoge verwachtingen van prefab-woningen als oplossing van de woningnood, maar de praktijk wijst anders uit. “Het is een alternatief waar ook niemand op zit te wachten”, zegt econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Tot 2030 moeten er zo’n 900.000 nieuwe woningen bij worden gebouwd. Om dat proces te versnellen dacht minister De Jonge aan prefab-woningen: woningen die kant-en-klaar uit de fabriek komen. Maar wat blijkt nu? Honderden van die woningen staan opgeslagen in loodsen, omdat gemeenten er geen plek voor hebben.

Prefab-woning

Daarnaast is het ook maar de vraag of de prefab-woningen daadwerkelijk het bouwproces versnellen. “Het voordeel is dat je sneller kunt bouwen. Een halfjaar tot een jaar. Het scheelt ook kosten, want je kunt het sneller en efficiënter doen”, zegt Vrieselaar. Het probleem zit hem echter in het voorproces. Dat kan nog altijd zes tot zeven jaar duren. Hele strenge vergunningstrajecten helpen de voortgang van de bouw ook niet, want “je ziet dat mensen geen nieuwe woningen in hun buurt willen” en dus protest aantekenen.

Het komt erop neer dat “echte woningen” niet gebouwd worden. Dus is het alternatief om prefab-woningen neer te zetten. Of “containers”, zoals Vrieselaar het noemt. “En daar zit ook niemand op te wachten.”

Rol van gemeentes

Peter Boelhouwer, hoogleraar bouwkunde, zegt dat de tijdelijke woningen vaak bedoeld zijn voor arbeidsmigranten of studenten. Voor die groep zijn gemeenten minder snel geneigd zo’n woning beschikbaar te stellen, zegt Boelhouwer. “En als het beschikbaar komt zie je veel protesten ontstaan, omdat mensen bang zijn dat er overlast ontstaat.”

De hoogleraar vraagt om “meer bestuurlijke moed” van wethouders. “Zij moeten op een gegeven moment de beslissing nemen het wél te doen. En het is tijdelijk, dus iets meer durf vanuit de lokale politiek is nodig op dit punt.”

Vrieselaar vult aan: “Het probleem is dat gemeenten vaak eisen stellen aan hoe het eruit moet zien.” De econoom heeft het over de eisen van een prefab-woning. Die komen in alle soorten en maten. “Het moet niet te gek worden. Dan wordt het maatwerk en kan het niet in de fabriek worden gebouwd.”

Daarnaast ziet Vrieselaar dat gemeenten “niet voldoende prikkels hebben om te bouwen”, vooral omdat gemeenten weinig verdienen aan de bouw. Het geld wordt vooral verdiend aan de grond onder het huis. Maar die grond hebben gemeenten vaak niet meer in handen. Het is meestal in eigendom van grote bedrijven of speculanten. “Gemeenten hebben weinig financiële prikkel en als zij gaan bouwen hebben ze vaak mot met de bewoners. Dus creëer een financiële prikkel voor gemeenten om tóch te gaan bouwen.”

‘Een manier vinden in het beleid’

Uit het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt ook wel dat er het nodige misgaat met de bouw van prefab-woningen. EIB kwam gisteren met een rapport waaruit blijk dat slechts 15 procent van de huizen die Nederland aflevert een prefab-woning is.

“Sommige type huizen, zoals grote appartementengebouwen, kun je niet zo makkelijk in de fabriek bouwen”, verklaart Vrieselaar. “Dus prefab bouwen is voor een deel van de woningnood een oplossing, maar heel veel projecten zijn klein, met meer maatwerk en een mix van huizen. Dan is het in de praktijk lastiger dan gehoopt.”

Dus is een andere oplossing nodig. “Als er structureel iets misgaat, waardoor het niet lukt om echte woningen te bouwen, dan moet dat worden opgelost. Wij moeten een manier vinden in het beleid, dat ervoor zorgt dat er echt snelle woningen gebouwd worden, in plaats van dat wij tijdelijk containers neerzetten.”

Lees ook: 

Nederlandse economie heeft plafond bereikt, denkt econoom: ‘Barst uit zijn voegen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer