main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 mei 2023 — 10:15

Prefab-woning toch niet de oplossing van de woningnood? ‘Gemeenten hebben een prikkel nodig’

Minister Hugo de Jonge had hoge verwachtingen van prefab-woningen als oplossing van de woningnood, maar de praktijk wijst anders uit. “Het is een alternatief waar ook niemand op zit te wachten”, zegt econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Tot 2030 moeten er zo’n 900.000 nieuwe woningen bij worden gebouwd. Om dat proces te versnellen dacht minister De Jonge aan prefab-woningen: woningen die kant-en-klaar uit de fabriek komen. Maar wat blijkt nu? Honderden van die woningen staan opgeslagen in loodsen, omdat gemeenten er geen plek voor hebben.

Prefab-woning

Daarnaast is het ook maar de vraag of de prefab-woningen daadwerkelijk het bouwproces versnellen. “Het voordeel is dat je sneller kunt bouwen. Een halfjaar tot een jaar. Het scheelt ook kosten, want je kunt het sneller en efficiënter doen”, zegt Vrieselaar. Het probleem zit hem echter in het voorproces. Dat kan nog altijd zes tot zeven jaar duren. Hele strenge vergunningstrajecten helpen de voortgang van de bouw ook niet, want “je ziet dat mensen geen nieuwe woningen in hun buurt willen” en dus protest aantekenen.

Het komt erop neer dat “echte woningen” niet gebouwd worden. Dus is het alternatief om prefab-woningen neer te zetten. Of “containers”, zoals Vrieselaar het noemt. “En daar zit ook niemand op te wachten.”

Rol van gemeentes

Peter Boelhouwer, hoogleraar bouwkunde, zegt dat de tijdelijke woningen vaak bedoeld zijn voor arbeidsmigranten of studenten. Voor die groep zijn gemeenten minder snel geneigd zo’n woning beschikbaar te stellen, zegt Boelhouwer. “En als het beschikbaar komt zie je veel protesten ontstaan, omdat mensen bang zijn dat er overlast ontstaat.”

De hoogleraar vraagt om “meer bestuurlijke moed” van wethouders. “Zij moeten op een gegeven moment de beslissing nemen het wél te doen. En het is tijdelijk, dus iets meer durf vanuit de lokale politiek is nodig op dit punt.”

Vrieselaar vult aan: “Het probleem is dat gemeenten vaak eisen stellen aan hoe het eruit moet zien.” De econoom heeft het over de eisen van een prefab-woning. Die komen in alle soorten en maten. “Het moet niet te gek worden. Dan wordt het maatwerk en kan het niet in de fabriek worden gebouwd.”

Daarnaast ziet Vrieselaar dat gemeenten “niet voldoende prikkels hebben om te bouwen”, vooral omdat gemeenten weinig verdienen aan de bouw. Het geld wordt vooral verdiend aan de grond onder het huis. Maar die grond hebben gemeenten vaak niet meer in handen. Het is meestal in eigendom van grote bedrijven of speculanten. “Gemeenten hebben weinig financiële prikkel en als zij gaan bouwen hebben ze vaak mot met de bewoners. Dus creëer een financiële prikkel voor gemeenten om tóch te gaan bouwen.”

‘Een manier vinden in het beleid’

Uit het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt ook wel dat er het nodige misgaat met de bouw van prefab-woningen. EIB kwam gisteren met een rapport waaruit blijk dat slechts 15 procent van de huizen die Nederland aflevert een prefab-woning is.

“Sommige type huizen, zoals grote appartementengebouwen, kun je niet zo makkelijk in de fabriek bouwen”, verklaart Vrieselaar. “Dus prefab bouwen is voor een deel van de woningnood een oplossing, maar heel veel projecten zijn klein, met meer maatwerk en een mix van huizen. Dan is het in de praktijk lastiger dan gehoopt.”

Dus is een andere oplossing nodig. “Als er structureel iets misgaat, waardoor het niet lukt om echte woningen te bouwen, dan moet dat worden opgelost. Wij moeten een manier vinden in het beleid, dat ervoor zorgt dat er echt snelle woningen gebouwd worden, in plaats van dat wij tijdelijk containers neerzetten.”

Lees ook: 

Nederlandse economie heeft plafond bereikt, denkt econoom: ‘Barst uit zijn voegen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…

Lees meer

Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen: ‘Het escaleerde in een fractie van een seconde’

Agenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…

Lees meer

Het zzp-schap zorgt voor grotere arbeidsparticipatie: ‘Uitkomst voor mensen die niet in het 40-urige keurslijf passen’

Zolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…

Lees meer

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….

Lees meer