Prins Constantijn over World Press Photowinnaar: ‘Dit is het hele conflict in een foto gevangen’
Prins Constantijn van Oranje is beschermheer van de World Press Photo. Ook dit jaar zijn er weer diverse winnaars wereldwijd bekroond met de prijs, waaronder Evgeni Maloetka, voor zijn foto van een gewonde vrouw in Marioepol. "Dit is het hele conflict in een foto gevangen, waarbij de slachtoffers burgers zijn", zegt hij over de winnaar bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Om de World Press Photo te winnen moet een foto onder meer nieuwswaardig, aangrijpend, gelaagd of ontroerend zijn. Tijdens deze fotowedstrijd wordt het werk van fotojournalisten die soms hun leven wagen geëerd. Volgens prins Constantijn is het van groot belang dat deze verhalen kunnen en worden vertelt. Tijdens de tentoonstelling die nog tot en met 30 juli te zien is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, kunnen bezoekers "verhalen zien die hier bijvoorbeeld nooit de media hebben gehaald. Aan de andere kant zie je ook verhalen die we wel kennen, maar waar het perspectief weer anders is."
Een foto met impact
De fotograaf was op dat moment drie weken lang de enige journalist in Marioepol en de enige die kon vastleggen wat daar misging. Winnaar Evgeni Maloekta vertelt: "We hoorden het geluid van een straaljager en daarna meerdere grote explosies in het centrum van de stad. We zagen dat de bom het ziekenhuis raakte. We reden naar het ziekenhuis en zagen hoe de hulpdiensten, politie, vrijwilligers een brancard droegen met een vrouw erop." Maloekta hoopt dat zijn werk helpt om de situatie in het oorlogsgebied beter te begrijpen en dat het ook iets teweeg kan brengen.
De winnende foto van Maloekta zorgde vorig jaar voor ophef in het televisieprogramma Buitenhof, waar de Russische ambassadeur beweerde dat de foto in scène was gezet en dat de vrouw op de brancard een actrice is. Prins Constantijn zegt: "De foto moet aanleiding geven tot discussie en dit is dan zo'n voorval waarbij iedereen juist gaat benoemen waarom dit een echte foto is en die foto wordt dus veel meer besproken."
De fotojournalist krijgt volgens de beschermheer de kans om het verhaal te vertellen. "Ik denk dat het belangrijk is dat we weten wat hierachter zit. Er is een ziekenhuis gebombardeerd, er zijn onschuldige slachtoffers bij gevallen, er wordt een land aangevallen. Een vrij en soeverein land. Dat er misschien zo'n verhaaltje kleeft aan die foto, betekent dat die terugkomt en dat we er aandacht voor vragen."
Volgens prins Constantijn is het belangrijk dat de foto impact maakt. "Als je al die moeite doet en het wordt niet getoond, en er komt geen reactie van, dan heb je het werk voor niks gedaan." Daar komt bij dat fotojournalisten het niet heel gemakkelijk hebben. "Budgetten zijn veel kleiner en vaak zijn ze slecht verzekerd of slecht getraind, waar vroeger veel meer tijd voor was. Je concurreert natuurlijk met allerlei mensen die zo'n apparaat hebben en foto's maken, dus je moet er sneller bij zijn, dichter op het nieuws zitten. Het gevolg is dat heel veel fotografen sneuvelen in dit soort conflicten."
Representatief nieuws uit de hele wereld
De World Press Photo-competitie gaat niet alleen over dit ene nieuwsfeit legt prins Constantijn uit. "Er is ook een hele serie over Afghanistan, series over dingen die positief zijn. Allerlei aspecten van mens en natuur." Hij roept mensen op om vooral de tentoonstelling te gaan bezoeken. "Ik denk dat het vooral een verrassend beeld geeft van een jaar nieuws."
Ook is de jury veel meer geregionaliseerd zegt hij. "Er is bijvoorbeeld een Afrikaanse jury die over de Afrikaanse verhalen stemt. Dat kunnen fotografen zijn vanuit Amerika, Europa of waar dan ook, maar zij kiezen of het verhaal goed is, de manier waarop het verhaal wordt vertelt en of het representatief is. Dus als je naar die tentoonstelling gaat, krijg je allerlei verhalen uit de hele wereld, vertelt op een hele eigen manier."