main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
11 mei 2023 — 17:23

Schoolpsycholoog ziet vaker stress en faalangst bij eindexamens

Middelbare scholieren hebben vaker last van stress en faalangst bij de eindexamens dan voorheen. Dat ziet schoolpsycholoog Marije Zwart van het Nederlands Instituut voor Psychologen. Volgens haar spelen de coronajaren daarin mee, maar is ook de druk hoog vanuit met name de ouders op kinderen om goed te presteren.

Donderdag zijn op de middelbare scholen in ons land de centraal schriftelijke eindexamens begonnen. Zwart werkt op het Cals College in Nieuwegein en ziet dat leerlingen problemen ondervinden op school. “We zien dat er veel meer gebruik wordt gemaakt van de stress- en faalangsttraining die we op school aanbieden. Overigens niet alleen in de eindexamenklassen, maar al in de brugklas.”

Coronatijd

De coronatijd, waarin scholieren veel lessen hebben gemist, helpt daarbij niet mee, vermoedt de psycholoog. “Sommige leerlingen missen bepaalde basisvaardigheden, bijvoorbeeld omdat ze moeite hadden met de onlinelessen”, vertelt ze. “Ze weten dat het halen van hun examen moeilijk wordt. Dat werkt niet echt motiverend en leidt tot stress.”

Ook merkt Zwart dat scholieren soms moeite hebben zich te concentreren. “De onlinelessen waren korter, waardoor ze minder lang hun aandacht erbij hoefden te houden. Dat moet je nu weer opbouwen.” Het lijkt er volgens haar op dat leerlingen de gezelligheid die ze door het thuiswerken in de coronatijd hebben gemist, nog steeds aan het inhalen zijn. “Je merkt dat er meer wordt gekletst, het is onrustiger in de klas.”

Desondanks gelooft de psycholoog in de veerkracht van de kinderen. “Het afgelopen jaar was er weer gewoon onderwijs. Ik heb dan ook goede hoop dat de leerlingen zich hebben herpakt.”

Geen uitzonderingen

De komende examenperiode wordt volgens Zwart een soort “D-Day” voor scholen. Dit jaar gelden er geen uitzonderingen meer voor de examens in het voortgezet onderwijs, waardoor het voor scholen extra spannend is hoe het slagingspercentage zal uitvallen, zegt de psycholoog. “Je ziet dat scholen hun leerlingen in coronatijd toch iets kansrijker hebben geadviseerd. Daardoor kan het zijn dat leerlingen boven hun niveau werken.”

Dat laatste helpt volgens Zwart ook niet mee bij de stressgevoelens van kinderen. “En daarbij zien we de laatste jaren, ook al voor corona, dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind een zo hoog mogelijke opleiding volgt.” Ze roept ouders dan ook op meer begrip te tonen als hun kind fouten maakt, blijft zitten of een examen niet haalt. “Het is fijn als ouders hun kind steunen, juist tijdens de examenperiode. Door te zeggen: wat er ook gebeurt, we staan achter je.”

Lees meer:

Eindexamens te makkelijk geworden? ‘Meer aandacht nodig in lerarenopleidingen voor basisvaardigheden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer