Nederlandse vrouwen worden later moeder, geven vaker voorrang aan studie en carrière
Vrouwen in Nederland worden steeds later moeder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Nederland moeder wordt, is nu 30 jaar en vier maanden.
Dat is zo'n zes jaar ouder dan veertig jaar geleden. In 1995 werden vooral vrouwen tegen de dertig voor het eerst moeder. Een derde van de vrouwen was toen van 25 tot 30 jaar was toen moeder. Vrouwen geven nu vaker voorrang aan studeren, carrière maken en reizen.
Op Moederdag (14 mei) telt Nederland bijna 5 miljoen moeders, waarvan 78 duizend nieuwe moeders, meldt het CBS. De helft van de moeders heeft twee kinderen, een op de vijf heeft er drie en een op de vijf moeders heeft één kind.
Kleiner gezin
Minder dan een op de tien moeders kreeg vier of meer kinderen, één procent heeft er zes of meer. Vijftig jaar geleden hadden hadden drie op de tien moeders een gezin met vier of meer kinderen. In de Biblebelt hebben relatief veel moeders een groot gezin.
Op dit moment hebben vooral jonge moeders nog één kind. Naar verwachting krijgt nog de helft van deze moeders een zoon of dochter. 29 procent van de twintigers met kinderen heeft er minstens twee. In 1995 was dit 34 procent en in 1971 40 procent.
Ook is een groter deel van de vrouwen kinderloos. Van de huidige 50-ers is ongeveer 20 procent kinderloos, tegen 11 procent in 1995.
Kinderopvang
Om het jonge ouders zo eenvoudig mogelijk te maken moet het kabinet kinderopvang "goed faciliteren", vindt D66-Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar. "Ook moeten we vrouwen de mogelijkheid geven om carrière te maken én die belangrijke keuze te maken in hun leven."