D66 tegen amendementen VVD en CDA rond huurcontracten: ‘Ondergraven intentie wetsvoorstel’
D66 stemt niet in met de amendementen van coalitiegenoten VVD en CDA om tijdelijke huurcontracten voor kleine verhuurders mogelijk te houden. Dat zegt D66-Kamerlid Faissal Boulakjar in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "De voorstellen van VVD en CDA gaan ons te ver."
In het parlement tekent zich een meerderheid af voor een wetsvoorstel van ChristenUnie en de Partij van de Arbeid dat een einde moet maken aan tijdelijke huurcontracten. PvdA'er Henk Nijboer en Pieter Grinwis van de ChristenUnie kwamen met het voorstel om een wijziging van de wet uit 2016 terug te draaien die tijdelijke huurcontracten in veel meer gevallen mogelijk maakte.
In een reactie op het wetsvoorstel dienden VVD en CDA amendementen in om tijdelijke huur mogelijk te houden. De partijen willen verhuurders het recht geven huurders uit huis te zetten als ze het huis willen verkopen. Ook willen de partijen dat het makkelijker wordt om een huurcontract op te zeggen als de verhuurder een eerstegraads familielid in het huis wil laten wonen.
"VVD en CDA bieden straks mogelijkheden voor kleine verhuurders met één woning, maar dat is tachtig procent van het aanbod", zegt Boulakjar. "Daarmee ondergraven ze de intentie van het wetsvoorstel en het uitgangspunt dat vaste huurcontracten in Nederland weer de norm worden."
'Vaste huurcontracten moeten de norm worden'
D66 wil dat vaste huurcontracten weer de norm worden, zegt Boulakjar. "In het wetsvoorstel zijn er een aantal uitzonderingen die tijdelijke huur mogelijk maken. Bijvoorbeeld voor woningcorporaties om leegstand tegen te gaan. Maar het generiek aanbieden van een tijdelijk huurcontract is wat ons betreft straks niet meer mogelijk."
Tijdelijke huurcontracten werden in 2016 geïntroduceerd met het idee dat er meer beweging en ruimte zou komen op de huurmarkt. "Maar uit onderzoek blijkt dat het aantal huurwoningen niet is toegenomen", zegt Boulakjar. "Wat wel toegenomen is, is de woononzekerheid en stress bij veel mensen."
Zijn partij gaat voor het wetsvoorstel van PvdA en CU stemmen, bevestigt Boulakjar. Eerder spraken ook SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren al steun uit. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het wetsvoorstel.
Wetsvoorstel 'tamelijk rampzalig'
Verhuurders klagen dat ze door mogelijke nieuwe wetgeving in de knel komen. "Ik vind de wetsvoorstellen tamelijk rampzalig", zegt verhuurder Dirk van Hees in Goedemorgen Nederland. "Je gaat altijd eerst tijdelijk verhuren, om te kijken of je huurder netjes de huur betaalt. Als je een huurder meteen permanent moet nemen, wordt het een enorme gok."
"Er zijn al zoveel andere maatregelen negatief, dit is de druppel die de emmer doet overlopen", zegt Van Hees. "Je denkt: weg met die woning, verkopen die hap en ik ga niet meer verhuren."
Volgens Boulakjar is een huurder "geen proefballon". Hij vindt de zekerheid voor huurders "net zo belangrijk en misschien wel belangrijker" dan zekerheid voor verhuurders. "Huurders moeten niet worden overgeleverd aan de grillen van een verhuurder die even op een blauwe maandag beslist om het huurcontract niet te verlengen. Woononzekerheid knaagt aan iemands bestaan."
Het Kamerlid wil huurders "niet verjagen" maar woonminister Hugo de Jonge "opjagen" om meer huurwoningen bij te bouwen.