main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 mei 2023 — 07:42

Geen finale Eurovisie Songfestival voor Mia en Dion: ‘Balen, maar ook trots’

Mia Nicolai en Dion Cooper zijn teleurgesteld dat ze de finale van het Eurovisie Songfestival in Liverpool niet hebben gehaald. De twee vinden het enorm “balen”, maar gaan desondanks met opgeheven hoofd naar huis, zo vertelden ze aan de Nederlandse media na afloop van de eerste halve finale.

“We komen voor het hele avontuur, voor het hele verhaal en het is gewoon ontzettend jammer dat het vanavond eindigt”, zei Cooper. De zanger is wel “super dankbaar” dat hij en Nicolai het avontuur samen hebben mogen doen. “We kunnen met opgeheven hoofd naar huis. Het is wat het is. Ik ga nog wel even balen, maar dat hoort er ook bij. Ik ben trots op wat we gedaan hebben.”

Trots

Cooper vindt dat hij en Nicolai pech hebben gehad met de loting en dat de jurystemmen dit jaar wegvielen in de halve finales. “Waar heeft het aan gelegen? Ik denk dat we gewoon een hele moeilijke hadden qua halve finale. Het was gewoon een ijzersterke pot”, stelde hij. “En we hadden voor het eerst dit jaar alleen televoting. Aan ons heeft het niet gelegen, wij hebben alles gegeven.” Daar sloot ook Nicolai zich bij aan.

De zangeres is net als Cooper trots op hun gezamenlijke prestatie, en ook dat ze zelf is gegroeid en veel heeft geleerd tijdens haar songfestivalavontuur. “Ik ging van twintig keer op het podium te hebben gestaan ineens naar zoveel mensen. Dat heb ik gewoon gedaan zonder paniek of wat dan ook. Daar ben ik echt zo trots op.”

Cooper denkt niet dat die minimale ervaring de twee uiteindelijk fataal is geworden. “Nee, dat voel ik niet. Er was zoveel geweld in deze halve finale en wij zaten er helaas niet tussen. Dat is balen, maar that’s it.”

‘Ik voel mij een winnaar’

Nicolai: “Ik voel me nog steeds wel een winnaar voor mezelf. We hebben zoveel mooie dingen in onszelf kunnen overwinnen door dit gewoon aan te gaan en het echt te durven. Het is best wel een ding zo’n Eurovisie Songfestival.”

Nu het songfestivalavontuur is afgelopen, ligt de toekomst voor de artiesten open. Of ze weer samen gaan zingen, weten de twee nog niet. “Wie weet”, vertelde Nicolai. Ze neemt voorlopig eerst even rust. “Ik denk dat ik tot zondag vrij neem en vanaf dan staan er weer allemaal sessies in de studio gepland en dat ga ik gewoon doorzetten.” Ook Cooper heeft nog geen concrete plannen. “Mijn brein gaat even tot nu toe, zeg maar”, zei de zanger.

Nieuwe selectieprocedure

Songfestivalkenner GJ Kooijman zegt dat Nicolai en Cooper trots mogen zijn op hun optreden, gezien het ijzersterke spelersveld.

Tekst gaat verder onder tweet

Het zangduo kreeg in aanloop van het Songfestival enorm veel kritiek. Er was ook veel kritiek op de selectieprocedure. Kooijman raadt aan om het volgend jaar anders aan te pakken. “Als je kijkt naar hoe andere landen een interne selectie aanpakken, dan is het heel goed om te kijken naar een internationale adviescommissie om de huidige selectiecommissie heen.”

Daarnaast kan er volgens Kooijman ook beter gekeken worden naar de liedjes die worden gezongen. Daarvoor zouden artiesten benaderd kunnen worden, die dan de liedjes inzenden. “In genres die iets vrolijker en meer upbeat zijn. En het zou ook niet heel vervelend te zijn om te kijken naar bands als Rondé en Goldband voor volgend jaar.”

‘Ik vond dat ze het goed deden’

Marjet Winsemius, directeur Stichting voor Werkende Ouders, heeft naar de halve finale van het Songfestival gekeken. “Ik vond dat ze het goed deden, ook al was het niet helemaal zuiver”, vertelt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 over Nicolai en Cooper. “Het heeft ook met smaak te maken. Zo’n Cha Cha Cha (nummer van Finland, red.), ik vind het helemaal niks. Ik vond Zwitserland fantastisch, dat was een mooi nummer.”

Ook politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther schakelde gisteren in om te zien of het Nederlandse zangduo succes zou boeken in Liverpool. “Ik ben geen deskundige, maar je zag wel kwaliteitsverschil. Die Loreen uit Zweden zong de sterren van de hemel”, vertelt De Winther. “Maar zoals traditie betaamd was het voor de rest van het concours veel theater en niet zoveel goede zangkunsten.”

Lees ook: 

Honderden Feyenoordsupporters kopen kleine kampioensschaal: ‘Ik weet het 99,9 procent zeker’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer

Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van…

Lees meer