Huishoudens met dynamisch stroomcontract zijn spekkoper: geld toekrijgen terwijl je stroom gebruikt
Huishoudens die in het bezit zijn van een dynamisch stroomcontract kunnen geld verdienen terwijl zij energie gebruiken. Dat komt omdat er op sommige momenten van de dag het aanbod van stroom hoger ligt dan hoeveel mensen gebruiken. Daarover schrijft De Telegraaf.
Door het groeiende aanbod van stroom, zonnepanelen en windparken komt het steeds vaker voor dat er een overschot is aan (duurzame) stroom. Huishoudens krijgen dan een negatieve prijs op hun meter te zien. Ofwel: zij krijgen geld toe op energieverbruik. Het aantal uren dat je kunt verdienen aan je stroomgebruik ligt rond de 150 uren op een heel jaar. Vorig jaar was dat nog 100. Experts vertellen aan De Telegraaf dat een groei zichtbaar is en dat de tarieven vaker zullen dalen, omdat het aantal zonuren op panelen alleen maar zal stijgen.
Dynamisch stroomcontract
Het is overigens geen feest voor alle gebruikers, zegt de Consumentenbond. Het is alleen een voordeel voor mensen die hun stroom kunnen regelen via een dynamisch stroomcontract. Bij dit soort contracten is namelijk heel goed te zien wanneer het goedkoper is om stroom te gebruiken. Aanbieders kopen energie op een speciale groothandelsmarkt in en horen een dag van te voren wat de tarieven zijn. Dit wordt doorgespeeld naar de gebruiker, die een dag ervoor dus precies te zien krijgt wat de energieprijzen voor de dag erna zijn. Zelfs zo nauwkeurig, dat huishoudens kunnen plannen wanneer zij de auto opladen of de wasmachine laten draaien.
Mensen met een vast of variabel energiecontract kunnen hier minder goed van profiteren. Zij krijgen namelijk het gemiddelde maandbedrag op de nota.
Erik Spriensma van energieadviesbureau 'Het snoer om' brengt nog wel een nuance aan. "Je maandelijkse vastrechtkosten en de variabele opslag blijven en die kunnen per aanbieder verschillen. En je betaalt nog gewoon energiebelasting en btw naast de netbeheerkosten, zoals je die ook bij een vast of variabel energiecontract hebt", aldus Spriensma tegen de krant.
'Mooie ontwikkeling'
VVD-Kamerlid Thierry Aartsen, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, vindt het een "mooie ontwikkeling. Als je zegt we gaan van oude stroombronnen zoals olie, gas en kolen, naar een manier waarop je veel meer van zon, wind en kernenergie kan leven."