Huishoudens met dynamisch stroomcontract zijn spekkoper: geld toekrijgen terwijl je stroom gebruikt
Huishoudens die in het bezit zijn van een dynamisch stroomcontract kunnen geld verdienen terwijl zij energie gebruiken. Dat komt omdat er op sommige momenten van de dag het aanbod van stroom hoger ligt dan hoeveel mensen gebruiken. Daarover schrijft De Telegraaf.
Door het groeiende aanbod van stroom, zonnepanelen en windparken komt het steeds vaker voor dat er een overschot is aan (duurzame) stroom. Huishoudens krijgen dan een negatieve prijs op hun meter te zien. Ofwel: zij krijgen geld toe op energieverbruik. Het aantal uren dat je kunt verdienen aan je stroomgebruik ligt rond de 150 uren op een heel jaar. Vorig jaar was dat nog 100. Experts vertellen aan De Telegraaf dat een groei zichtbaar is en dat de tarieven vaker zullen dalen, omdat het aantal zonuren op panelen alleen maar zal stijgen.
Dynamisch stroomcontract
Het is overigens geen feest voor alle gebruikers, zegt de Consumentenbond. Het is alleen een voordeel voor mensen die hun stroom kunnen regelen via een dynamisch stroomcontract. Bij dit soort contracten is namelijk heel goed te zien wanneer het goedkoper is om stroom te gebruiken. Aanbieders kopen energie op een speciale groothandelsmarkt in en horen een dag van te voren wat de tarieven zijn. Dit wordt doorgespeeld naar de gebruiker, die een dag ervoor dus precies te zien krijgt wat de energieprijzen voor de dag erna zijn. Zelfs zo nauwkeurig, dat huishoudens kunnen plannen wanneer zij de auto opladen of de wasmachine laten draaien.
Mensen met een vast of variabel energiecontract kunnen hier minder goed van profiteren. Zij krijgen namelijk het gemiddelde maandbedrag op de nota.
Erik Spriensma van energieadviesbureau ‘Het snoer om’ brengt nog wel een nuance aan. “Je maandelijkse vastrechtkosten en de variabele opslag blijven en die kunnen per aanbieder verschillen. En je betaalt nog gewoon energiebelasting en btw naast de netbeheerkosten, zoals je die ook bij een vast of variabel energiecontract hebt”, aldus Spriensma tegen de krant.
‘Mooie ontwikkeling’
VVD-Kamerlid Thierry Aartsen, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, vindt het een “mooie ontwikkeling. Als je zegt we gaan van oude stroombronnen zoals olie, gas en kolen, naar een manier waarop je veel meer van zon, wind en kernenergie kan leven.”
Lees ook:
Energiesector wil nieuwe noodsteun lage inkomens vanuit overheid
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meer