Joodse jongen Samuel (14) verlaat Nederland: ‘Hij voelt zich hier niet thuis’
Een 14-jarige Joodse jongen uit het Limburgse Brunssum wordt zo ernstig bedreigd dat hij zich niet meer thuis voelt in Nederland en mede daardoor naar Israël verhuist, om voortaan daar naar school te gaan. Dat meldt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Isrealietisch Weekblad (NIW), aan het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL
Al meerdere keren is de jongen, die Samuel heet en een keppeltje draagt, belaagd door groepen jongeren op zijn middelbare school. Hij wordt uitgemaakt voor kankerjood en met de dood bedreigd. Het gaf Samuel steeds meer het gevoel dat Nederland niet zijn thuis was, dus heeft de 14-jarige jongen besloten naar Israël te verhuizen. "Deze jongen is nu drie keer belaagd op zijn middelbare school, maar het feit dat hij naar Israël gaat zat al in de planning, omdat hij zich niet thuis voelt in Nederland. Dat is dus al een langere aanloop, dat heeft niet alleen te maken met afgelopen week."
Op het moment dat Samuel te horen kreeg dat hij zijn studie voort kon zetten in Israël, wendde hij zich tot zijn vader. "Hij zei: 'Ik ben erg blij, want dan ben in ten minste met leerlingen die net zo zijn als ik'", vertelt Voet.
De NIW-hoofdredacteur ziet dit bij meer van dit soort jongeren gebeuren dat zij zich op openbare scholen niet thuis voelen. "Zij fungeren als een soort kop-van-jut", zegt Voet, die vaak meldingen krijgt van antisemitisme. "Het is altijd anoniem en meestal willen zij ook de desbetreffende school niet gepubliceerd zien. Dat begrijp ik, want dat brengt het risico met zich mee dat kinderen alleen maar meer gepest worden." Dat is in het geval van Samuel en zijn vader anders. "Zij hebben hiervoor gestreden en doen dat met naam en toenaam."
Angst bij Joodse Nederlanders voor antisemitisme
Er zijn meerdere Joodse Nederlanders die antisemitisme van dichtbij meemaken. Daar is journalist, columnist en documentairemaker Natascha van Weezel een voorbeeld van. De angst sloeg haar om het hart toen zij voor het eerst in haar leven "oog-in-oog stond met een echte neonazi".
Terwijl zij iets aan het filmen was kwam een man op haar afgelopen. "Een twintiger, een skinhead, met heel veel tatoeages en een hakenkruis op zijn arm. Hij kwam naar ons toe en begon in het Duits te schreeuwen." Van Weezel vermoedde dat de man wist dat zij Joods was. Van Weezel draagt namelijk altijd een ketting van een davidster om haar nek. "Ik weiger die af te doen, maar ik heb hem toen wel omgedraaid." De man schold haar recht in haar gezicht uit. "Hij kwam heel dichtbij, een centimeter van mijn gezicht af. Ik was bang, maar vooral voor mijn kind. Ik was toen 20 weken zwanger. Misschien haat hij Joden zo erg dat hij mijn kind iets wilt aandoen."
Kamervragen
VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian vindt het onacceptabel dat de Joodse gemeenschap in Nederland bedreigd, belaagd en vernederd wordt. Daarom heeft Ellian hier eerder Kamervragen over gesteld aan justitieminister Dilan Yeşilgöz. "Ik blijf vragen stellen over deze ernstige antisemitische incidenten. Totdat het antisemitisme stopt", schrijft Ellian op Twitter.
Tekst gaat verder onder tweet
Het is niet te accepteren dat in Nederland de Joodse gemeenschap bedreigd, belaagd en vernederd wordt.
— Ulysse Ellian (@UlysseEllian) April 21, 2023
Ik blijf daarom vragen stellen over deze ernstige antisemitische incidenten. Totdat het antisemitisme stopt. https://t.co/wz9hVrPk3d pic.twitter.com/mQ4ftap7Bo
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!