Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zo groot kunnen zwarte gaten in de ruimte worden: NASA publiceert video

Redactie

In een nieuwe video legt NASA uit hoe groot zwarte gaten kunnen worden. Dit doet de ruimteorganisatie tijdens de door henzelf uitgeroepen Black Hole Week. De naar het Nederlands vertaalde zwartegatweek is bedoeld om extra aandacht te genereren voor dit bijzondere fenomeen, zo schrijft NU.nl. In de video wordt onze zon vergeleken met zwarte gaten om te laten zien hoe groot ze kunnen zijn.

"Het is bijzonder om te zien. Je leest af en toe wel eens dat er weer een supermassive black hole is gevonden, maar om het nu echt in zo'n video naast elkaar te zien, dat is echt heel erg indrukwekkend", zegt ruimtevaartdeskundige Rob van de Berg in Goedemorgen Nederland.

Een zwart gat is een object in de ruimte dat ontstaat wanneer een ster ontploft en diens resten imploderen. De zwaartekracht in het zwarte gat is zo sterk dat niets eraan kan ontsnappen. Het slokt van alles op, zoals sterren en planeten.

TON 618

Het grootste zwarte gat dat in het filmpje te zien is, met een diameter van bijna 400 miljard kilometer, is TON 618, het meest massieve gat dat bekend is. Het object staat 10 miljard lichtjaar van de aarde vandaan." Het is ongeveer 43 keer zo groot als ons zonnestelsel. Licht doet er 320.000 jaar over om van de ene naar de andere kant te reizen.

"Die grote zwarte gaten zijn echt miljarden keer zo zwaar als onze zon", zegt Van de Berg. Zo is TON 618 zo zwaar als 66 miljard zonmassa's. "En wij zijn erachter gekomen dat elk sterrenstelsel wel zo'n supermassive black hole bevat, inclusief onze eigen Melkweg." Dat zwarte gat is ook in de video van NASA te zien. Van de Berg: "We weten er nog weinig van, maar we leren er steeds meer van, dus we kunnen wachten op mooie, nieuwe, scherpere foto's van zwarte gaten."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau