Scheidend OM-topman Van der Burg: beslissing over aanhouding Weski ‘over een heleboel nachten ijs gegaan’
De beslissing om advocaat Inez Weski te arresteren is “over een heleboel nachten ijs gegaan”. Dat zei OM-topman Gerrit van der Burg – die bezig is aan zijn laatste maand in die functie – woensdagochtend in Sven op 1. Over de zwaarte van de bewijslast tegen de topadvocaat wil hij niets zeggen.
Van der Burg benadrukt dat het op dit moment belangrijk is dat hij geen inhoudelijke uitlatingen over de zaak doet. En dus doet de voorzitter van het college van procureurs-generaal ook geen uitspraken over het al dan niet verlengen van Weski’s voorarrest. “Daar wil en kan ik geen voorschot op nemen”, aldus Van der Burg.
Het voorarrest loopt op maandag 8 mei af. “Tegen het einde van de termijn van veertien dagen komen wij met nieuwe ontwikkelingen”, zegt de baas van het OM. Op 17 mei vindt er weer een zitting plaats in het Marengoproces, dat door de aanhouding van Weski nu in totaal vier sleutelsspelers zonder advocaat kent. Weski verdedigde naast hoofdverdachte Redouan T. nog twee verdachten en de kroongetuige in het proces zit ook al enige weken zonder raadsman of – vrouw. “Het recht op rechtsbijstand is absoluut”, benadrukt Van der Burg. “Ik houd vol dat iedereen rechtsbijstand zou moeten krijgen.”
Richard de Mos
Van der Burg vertrekt te midden van een buitengewoon roerige tijd voor het Openbaar Ministerie. Een kleine twee weken geleden leed het een zeer gevoelige nederlaag, toen de Haagse politicus Richard de Mos volledig werd vrijgesproken in zijn corruptierechtszaak. “Wat de rechter vond, was 180 graden anders dan wat wij vonden”, erkent Van der Burg. Het OM buigt zich op dit moment over de vraag of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. “Daar moeten wij uiterlijk komende vrijdag over beslissen. Voor die tijd komen wij met mededelingen.”
Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
De scheidend topman reageerde ook op een andere gevoelige tik op de vingers voor het OM. Dinsdag legde het Hof van Den Bosch de bevoegdheden van het OM aan banden inzake het inzien van vertrouwelijke e-mails tussen advocaten en verdachten. Volgens de rechter heeft justitie jarenlang een verkeerde uitleg gegeven aan het zogenoemde verschoningsrecht. Van der Burg erkent dat er aanpassingen gemaakt moeten worden. “In de ogen van de rechter zijn we te ver gegaan. De uitspraak van de rechter is altijd bindend.”
‘OM moet koersvast blijven’
Diep in zijn hart was Van der Burg graag nog een tijdje doorgegaan, erkent hij. “Maar die vraag is niet aan de orde.” Zijn afscheidsboodschap luidt: “het OM moet koersvast blijven. Vasthoudendheid is belangrijk voor een organisatie als de onze”. Maar de strijd tegen de georganiseerde misdaad kan het OM niet in haar eentje winnen, benadrukt hij. “De samenleving moet zo verontwaardigd worden dat er wordt gezegd: en nu is het genoeg.”
Lees ook:
Gerard Spong vindt beschuldigingen aan adres Weski ‘verbazingwekkend’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer