Scheidend OM-topman Van der Burg: beslissing over aanhouding Weski ‘over een heleboel nachten ijs gegaan’
De beslissing om advocaat Inez Weski te arresteren is “over een heleboel nachten ijs gegaan”. Dat zei OM-topman Gerrit van der Burg – die bezig is aan zijn laatste maand in die functie – woensdagochtend in Sven op 1. Over de zwaarte van de bewijslast tegen de topadvocaat wil hij niets zeggen.
Van der Burg benadrukt dat het op dit moment belangrijk is dat hij geen inhoudelijke uitlatingen over de zaak doet. En dus doet de voorzitter van het college van procureurs-generaal ook geen uitspraken over het al dan niet verlengen van Weski’s voorarrest. “Daar wil en kan ik geen voorschot op nemen”, aldus Van der Burg.
Het voorarrest loopt op maandag 8 mei af. “Tegen het einde van de termijn van veertien dagen komen wij met nieuwe ontwikkelingen”, zegt de baas van het OM. Op 17 mei vindt er weer een zitting plaats in het Marengoproces, dat door de aanhouding van Weski nu in totaal vier sleutelsspelers zonder advocaat kent. Weski verdedigde naast hoofdverdachte Redouan T. nog twee verdachten en de kroongetuige in het proces zit ook al enige weken zonder raadsman of – vrouw. “Het recht op rechtsbijstand is absoluut”, benadrukt Van der Burg. “Ik houd vol dat iedereen rechtsbijstand zou moeten krijgen.”
Richard de Mos
Van der Burg vertrekt te midden van een buitengewoon roerige tijd voor het Openbaar Ministerie. Een kleine twee weken geleden leed het een zeer gevoelige nederlaag, toen de Haagse politicus Richard de Mos volledig werd vrijgesproken in zijn corruptierechtszaak. “Wat de rechter vond, was 180 graden anders dan wat wij vonden”, erkent Van der Burg. Het OM buigt zich op dit moment over de vraag of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. “Daar moeten wij uiterlijk komende vrijdag over beslissen. Voor die tijd komen wij met mededelingen.”
Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
De scheidend topman reageerde ook op een andere gevoelige tik op de vingers voor het OM. Dinsdag legde het Hof van Den Bosch de bevoegdheden van het OM aan banden inzake het inzien van vertrouwelijke e-mails tussen advocaten en verdachten. Volgens de rechter heeft justitie jarenlang een verkeerde uitleg gegeven aan het zogenoemde verschoningsrecht. Van der Burg erkent dat er aanpassingen gemaakt moeten worden. “In de ogen van de rechter zijn we te ver gegaan. De uitspraak van de rechter is altijd bindend.”
‘OM moet koersvast blijven’
Diep in zijn hart was Van der Burg graag nog een tijdje doorgegaan, erkent hij. “Maar die vraag is niet aan de orde.” Zijn afscheidsboodschap luidt: “het OM moet koersvast blijven. Vasthoudendheid is belangrijk voor een organisatie als de onze”. Maar de strijd tegen de georganiseerde misdaad kan het OM niet in haar eentje winnen, benadrukt hij. “De samenleving moet zo verontwaardigd worden dat er wordt gezegd: en nu is het genoeg.”
Lees ook:
Gerard Spong vindt beschuldigingen aan adres Weski ‘verbazingwekkend’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Het zou campagnestrateeg Joris Tjaden niets verbazen als er een tweede ‘Stop the Steal’-beweging ontstaat bij een nipte verkiezingsnederlaag van Donald Trump. Deze uitspraak doet…
Lees meerPatrick van Dillenbrug uit Amsterdam liep op 2 januari 2002 zijn huis uit, maar vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van hem. zijn vriendin gaf…
Lees meerSchilder Vincent van Gogh woonde even in het Brabantse Nuenen en heeft daar heel wat geschilderd. Amerikaanse onderzoekers en sterrenkundigen hebben nu ontdekt waar één…
Lees meerHet liveblog van RTV Noord wordt de laatste tijd steeds vaker gevuld met ‘ontploffingen’. Groningen lijkt het Rotterdam van het noorden op dat vlak te…
Lees meerPresidentskandidaat Kamala Harris gaf een week voor de Amerikaanse verkiezingen haar final speech. Dat deed ze in hetzelfde park waar Donald Trump zijn beruchte Capitooltoespraak…
Lees meerScheldpartijen, doodsverwensingen, stalking en fysieke bedreigingen. Driekwart van de burgemeesters krijgt ermee te maken. Hoe komt dit toch? ”De positie van de burgemeester is veel…
Lees meerJoe Biden heeft zichzelf in diskrediet gebracht. De president van de Verenigde Staten reageerde op uitspraken van komiek Tony Hinchcliffe, die tijdens Trumps slotpleidooi Puerto…
Lees meerJongeren weten het circus steeds beter te vinden. Dat blijkt uit cijfers van Circuspunt, de koepelorganisatie van circustheaters in Nederland. Mede om die reden zitten…
Lees meerDe rechtbank in Groningen doet woensdag uitspraak in het kort geding van gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA) over de geëiste dwangsom…
Lees meerDoor jojopolitiek kampen steeds meer ziekenhuizen met financiële problemen. Dat zegt voorzitter van De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen David Baden, naar aanleiding van…
Lees meerLeerlingen van de scholengemeenschap Scholen aan Zee in Den Helder moeten na de herfstvakantie toestemming vragen aan hun ouders om buiten op het schoolplein te…
Lees meerDe Tweede Kamer wil snel een helmplicht en een minimale leeftijd voor fatbikebestuurders in Nederland. Het aantal fatbikeslachtoffers blijkt groter dan gedacht. David Baden, voorzitter…
Lees meerDe verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meer