Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Animo om anders te herdenken op 4 en 5 mei: meer nadruk op vrijheid, democratie en mensenrechten

Matthijs Meulblok

Uit onderzoek in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is gebleken dat steeds meer mensen van mening zijn dat we anders moeten herdenken. Daarover schrijft dagblad Trouw. Zo zou de naam van Bevrijdingsdag bijvoorbeeld volgens een meerderheid moeten worden veranderd in Dag van de Vrijheid.

Uit het jaarlijkse onderzoek in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat onder ruim 1200 respondenten is gehouden, zijn opvallende cijfers naar voren gekomen. Zo is de steun voor het herdenken van slachtoffers uit andere oorlogen tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei toegenomen van 53 procent naar 59 procent.

Ook de reden om te herdenken uit vrees voor oorlog en conflict steeg van 8 naar 32 procent. De voornaamste oorzaak hiervan is de oorlog in Oekraïne die vorig jaar februari begon.

Verder vindt een meerderheid van de ondervraagden dat Bevrijdingsdag een andere naam zou moeten krijgen. In plaats van Bevrijdingsdag zou Dag van de Vrijheid de lading beter dekken, zodat er ook meer nadruk komt op vrijheid in het algemeen, op de democratie en op mensenrechten.

Wel actief blijven herdenken

Catherine Keyl, die eerder een boek schreef over het verzetsverleden van haar vader, zegt bij Goedemorgen Nederland dat ze het logisch vindt dat de aandacht voor het herdenken verschuift. "Hoe verder je van die oorlog af komt, hoe minder mensen misschien geïnteresseerd zijn." Wel is ze van mening dat de Tweede Wereldoorlog actief moet worden herdacht. "Dan snap je ook wat er in Oekraïne gebeurt."

FD-journalist Bram Endedijk sluit zich bij Keyl aan. "Het maakt het ook concreet", zegt hij. Endedijk was twee jaar geleden voor een documentaire in Canada om verzetsstrijder Don White op te zoeken. White is inmiddels bijna honderd en was zestien toen hij uit een vliegtuig sprong om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetter. "Dan ga je wel denken: door deze mannen kunnen wij doen wat we nu doen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau