Topadvocaat Inez Weski na vandaag weer vrij?
Strafrechtadvocaat Inez Weski krijgt vandaag te horen of zij langer vast moet blijven zitten of dat de zaak wordt voorgelegd bij de rechtbank, zodat de onderzoeksrechter een beslissing kan nemen.
De officier van justitie moet beslissen of de zaak naar de onderzoeksrechter gaat. De onderzoeksrechter besluit vervolgens of iemand terecht aangehouden is en of er een terechte verdenking is tegen de desbetreffende persoon. Ook wordt gekeken naar of de aanhouding volgens de regels is verlopen. Maar het belangrijkste waar over geoordeeld wordt is of Weski langer vast moet blijven zitten. "Meestal om justitie langer de tijd te geven om dingen uit te zoeken", legt strafrechtadvocaat Jillis Roelse bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
'Laten wij niet speculeren'
Roelse kan geen inschatting maken wat het oordeel zal worden. "Wat wij nu weten is zorgwekkend en schokkend. Er is in Nederland nog nooit een advocaat aangehouden tijdens een proces. Dat laat ook zien dat het Marengo-proces een vijfkoppig monster is dat alles verslindt."
Minister Dilan Yeşilgöz pleitte na de arrestatie van Weski voor terughoudendheid en om af te wachten, omdat er nog niks vaststaat. Roelse sluit zich daarbij aan. "Laten wij afwachten en niet speculeren. Justitie moet nu haar werk doen. Wij weten ook niet wat de positie van Weski is en wat haar standpunt is. "
Advocaat van Ridouan Taghi
Weski is de advocaat van Ridouan Taghi in het Marengo-proces. De vergelijking van met Youssef T., de neef en voormalig advocaat van Taghi, wordt al snel gemaakt. T. werd door de rechtbank schuldig gevonden van het meewerken aan en in stand houden van een criminele organisatie. Hij kreeg 5 jaar en 6 maanden celstraf opgelegd.
Roelse ziet dat het Openbaar Ministerie met de zaak van Weski "dezelfde lijn bewandeld" als zij deed met Youssef T.. Zij wordt namelijk ook van verdacht deelname aan een criminele organisatie. Ze zou misbruik hebben gemaakt van haar positie door informatie vanuit de buitenwereld aan haar cliënt door te geven en andersom, waardoor de activiteiten van de criminele organisatie door konden blijven gaan. "Het is opvallend dat het Openbaar Ministerie heel duidelijk is dat zij dezelfde verdenkingen inzet bij Inez Weski."