main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
OM-topman Gerrit van der Burg.
WNL Op Zondag - 23 april 2023 — 11:48

OM-topman Gerrit van der Burg: Teleurstelling groot na vrijspraak Richard de Mos

Volgens de topman van het Openbaar Ministerie (OM) Gerrit van der Burg was de teleurstelling bij het OM “groot” na de vrijspraak in de zaak tegen de voormalig Haagse wethouder Richard de Mos. “Het is invoelbaar dat er bij de heer De Mos en de andere verdachten veel frustraties los kwamen en dat ze boos zijn op het Openbaar Ministerie. Dat begrijp ik heel goed”, aldus Van der Burg in het televisieprogramma WNL op Zondag op NPO1.

Volgens de afscheidnemend voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM denkt de rechtbank “180 graden anders over de feiten die er liggen en de vertaling ervan in strafbare feiten dan het OM”.

Volgens Van der Burg beraadt het OM zich nog op een eventueel hoger beroep tegen de uitspraak: “Het OM is niet over één nacht ijs gegaan. Het is een langdurig grondig onderzoek geweest, waarbij de verdediging ook alle ruimte heeft gehad om ontlastend materiaal in te brengen. We gaan kijken, en daar hebben we echt nog wel even voor nodig, of we in hoger beroep gaan. We zijn niet blind en doof voor signalen uit de samenleving.”

Aanhouding strafrechtadvocaat Inez Weski

Van der Burg reageerde ook op de aanhouding van advocaat Inez Weski, die “wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die bezig is met internationale drugshandel en witwassen”.

Tekst gaat verder onder tweet

Volgens Van der Burg gaat het om een aanhouding met veel impact: “Ze is aangehouden op verdenkingen. We zijn bezig met een strafrechtelijk onderzoek om de waarheid aan het licht te brengen. We hebben een langdurig proces achter de rug ten aanzien van de afwegingen, want we begrijpen goed wat de impact van zo’n aanhouding is.”

Kroongetuigeregeling

Verder reageerde de OM-topman op het kritische OVV-rapport Bewaken en Beveiligen en stelt dat het gebruiken van kroongetuigen noodzakelijk is voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Volgens Van der Burg is het “nodig” om in werelden waarin “alles draait om afscherming van informatie en identiteit” mensen kunt gebruiken die het criminele milieu uit willen. “Dat zal zeker moeten blijven kunnen”, zo besluit Van der Burg in het televisieprogramma WNL op Zondag.


Lees ook:

Inez Weski verdacht van deelname aan criminele organisatie: ‘Boodschappenmeisje van Taghi’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer