Geen rijen, maar op vakantie zonder koffer: personeelstekort op Schiphol nog altijd niet opgelost
Het personeelstekort op luchthaven Schiphol is nog altijd niet opgelost. Waar er vorig jaar vooral een gebrek was aan securitymedewerkers, zijn er nu niet genoeg bagage-afhandelaars. Dat zegt luchtvaartjournalist van De Telegraaf Yteke de Jong. "Het personeelsprobleem is eigenlijk verschoven. Met de afhandelaars zijn ze geen meter opgeschoten."
Reizigers begonnen hun meivakantie een jaar geleden in ellelange rijen op de luchthaven. Het probleem lag toen bij de veiligheidscontrole, zegt de Jong in Goedemorgen Nederland. Dat is nu - mede dankzij salarisverhogingen - verholpen. "Iedereen heeft daar nu wel vertrouwen in." Maar over de zogenaamde afhandelaars zijn de zorgen groot.
Vijf van de zes afhandelingsbedrijven die op Schiphol werken en die zorgen voor onder meer het laden en lossen van bagage, kampen met 'enorme personeelstekorten', zegt de luchtvaartjournalist. Afgelopen week slaakten die bedrijven een noodkreet: als er geen toeslag van 2,50 euro op vliegtickets komt, lukt het ze niet om het personeel fatsoenlijk te betalen en de tekorten tegen te gaan.
"Dat uren buiten in de rij staan zal dit jaar wel meevallen", zegt De Jong. "Als het bij de afhandelaars niet goed gaat, ga je bijvoorbeeld op vakantie zonder koffer. Of je reist met enorme vertraging, omdat er niet genoeg chauffeurs zijn om het vliegtuig naar de startbaan te brengen. Het beeld is nu dat de personeelstekorten op Schiphol in zijn geheel niet zijn opgelost."
Stakingen in aantocht?
Anders dan de beveiligers worden de afhandelaars niet ingehuurd door Schiphol, maar door luchtvaartmaatschappijen zelf. Vakbond FNV is boos dat afhandelaars er in tegenstelling tot beveiligers geen geld bij hebben gekregen, en dreigt met wilde stakingen. De Jong sluit stakingen niet uit, maar gaat er vooralsnog niet van uit. "Luchtvaartmaatschappijen als Transavia, TUI en Easyjet zweren dat er niets aan de hand is. Ik denk dat als ze echt grote problemen hadden verwacht, die maatschappijen wel geschakeld hadden en iets hadden gedaan met die toeslag van 2,50 euro."
"Vergeet niet: er zijn 30 procent minder opstappende passagiers deze meivakantie. Dat scheelt ook", zegt De Jong.
'Schiphol moet vertrouwen terugwinnen'
Dat heeft er onder meer mee te maken dat veel reizigers met in het achterhoofd de problemen van vorig jaar, uitwijken naar luchthavens over de grens. De Jong: "Düsseldorf is veruit het populairst. Ook in Brussel verwachten ze deze week veel gele kentekens in de parkeergarage. De Belgen hebben nu geen vakantie, dus ze willen de Nederlanders wel hebben. En als je in Zuid-Nederland woont, maakt het niet uit of je naar Amsterdam of Brussel rijdt."
Het is aan Schiphol om de komende tijd het vertrouwen van de reiziger terug te winnen, zegt De Jong. "De reputatie van Schiphol heeft een enorme knauw gekregen. Het zal nog wel een tijdje duren voor het vertrouwen terug zal komen. Veel zal afhangen van de komende week." Als er wel wilde stakingen uitbreken "wordt het complete chaos".