‘Amsterdam is één van de meest geslaagde voorbeelden van citymarketing’
Vrijwel geen andere stad heeft zichzelf de afgelopen decennia zo goed in de markt gezet als Amsterdam. Dat zegt citymarketeer Frits Huffnagel. "De citymarketing van Amsterdam is één van de meest geslaagde voorbeelden van citymarketing in de hele wereld. En het mooie is: iedereen weet dat", zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
"Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar in 2004 wilden er te weinig mensen wonen en ondernemen in Amsterdam en trokken er te weinig bezoekers naar de stad", zegt Huffnagel, die zelf jarenlang werkte als citymarketeer voor de hoofdstad en tegenwoordig probeert Lelystad op de kaart te zetten. "Wij zijn nu bijna 20 jaar verder. Je kan zeggen dat al die drie doelgroepen zijn bediend. Het is zelfs zo dat mensen nu zeggen: het is op sommige plekken te druk."
IAmsterdam
Amsterdam wist zichzelf te verkopen met het motto IAmsterdam, dat in 2004 werd gelanceerd. Die slogan pronkte jarenlang voor het Rijksmuseum en verscheen op duizenden selfies, tot de grote rood-witte letters in 2018 werden weggehaald. Het stadsbestuur vond de slogan niet meer passen bij het imago van de stad, en het trok ook nog eens een andere toerist dan gehoopt.
Bewoners klagen steen en been over de hordes toeristen die Amsterdam jaarlijks bereiken. Het stadsbestuur lanceerde onlangs een campagne om Britse 'zuiptoeristen' te weren. Volgens Huffnagel is het niet zo dat citymarketing van Amsterdam daarom eigenlijk is mislukt. "Maar de populariteit van Amsterdam is natuurlijk groot."
"En als het gaat over de bezoekers, moet je wel kijken welke mensen je wilt hebben", zegt Huffnagel, die het 'ontzettend jammer' vindt dat IAmsterdam voor het Rijksmuseum is verdwenen. "De meeste Amsterdammers wilden dat de letters bleven staan. Het droeg bij aan de stadstrots. Citymarketing begint bij de stadtrots van de bewoners."
Rotterdam
Amsterdam mag dan dé toeristische trekpleitster van Nederland zijn, ook Rotterdam heeft zichzelf de afgelopen jaren goed weten te verkopen. "Wat ik mooi vind aan Rotterdam is dat het niet per se gaat over klompen, tulpen en molens, maar over mensen en mentaliteit", zegt citymarketeer voor de Maasstad Annemieke van Wegen-Delhaas.
Zij zag met eigen ogen hoe Rotterdam de afgelopen decennia onherkenbaar veranderde. Hotel New York, nu een hotspot, was een kraakpand, omringd door loodsen. "Je had daar een illegaal visrestaurantje waar je lekker kon eten en waar je ook een beetje bij kon verdienen. 25 jaar geleden is de Erasmusbrug aangelegd. Vanaf dat moment heeft de stad zich enorm ontwikkeld."
Tijdens dat groeiproces probeert het stadsbestuur de waarden van de stad niet uit het oog te verliezen. "Rotterdam is 'echt', met lef en ondernemend", zegt Van Wegen-Delhaas. "Het is tegelijkertijd een wereldstad die wordt gevormd door mensen met allerlei verschillende achtergronden. Die diversiteit maakt Rotterdam ook heel boeiend."
Songfestival
Een jaar geleden waren de ogen van de wereld op Rotterdam gericht, toen de stad gastheer was van het Eurovisiesongfestival. Dat evenement heeft een nieuwe positieve impuls gegeven, zegt Van Wegen-Delhaas. "We hebben gezien dat na het Songfestival het respect voor Rotterdam is toegenomen. Mensen zagen: jeetje, die gasten daar kunnen echt wel wat."
"We zien dat er nu meer congressen naar Rotterdam komen en dat Rotterdammers zelf ook vaker zeggen: potverdikke, als wij iets groots willen doen, gaan we dat gewoon fixen met elkaar", zegt Van Wegen-Delhaas. "Dat heeft ook economische voordelen."
En alsof dat nog niet genoeg is, mag Rotterdam over enkele weken ook de koning verwelkomen tijdens Koningsdag. Van Wegen-Delhaas: "De stad op de kaart zetten is geen doel op zich. De stad is van de mensen, zij maken de stad. Als je waarden kloppen voor zowel de bewoners, ondernemers en studenten, kun je vanuit dat startpunt beleid ontwikkelen en plannen maken."
Om bewoners, bedrijven en bezoekers aan te trekken pompen gemeenten heel veel geld in citymarketing. Wat voor prijskaartje hangt daaraan en is zo'n investering zijn geld wel waard? Dat onderzoekt Stand van Nederland: Generatie Next.
Deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next zie je zaterdag om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug via NPO Start.