Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Russische spionageschepen brengen Nederlands energienetwerk in kaart: ‘Laat het een wake-up call zijn’

Experts hopen dat Nederland eindelijk is wakker geschud en zich realiseert dat Russische spionageschepen over de Noordzee varen. De schepen, vaak vermomd als vissersboot, brengen namelijk het hele kabelnetwerk op de bodem van de Noordzee in kaart. Daarover schrijft De Telegraaf.

Dit soort spionage is al jarenlang aan de gang, blijkt uit onderzoek van de publieke omroepen van Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland. Russische schepen doen zich voor als onderzoeksschepen of als doodgewone vissersboot. Maar met alle apparatuur die zij aan boord hebben kunnen zij alles op de bodem van de Noordzee nagenoeg perfect in kaart brengen.

Sabotage

De informatie kunnen de Russen gebruiken als sabotagemiddel, mocht er echt een conflict met het Westen ontstaan. Voor experts reden genoeg om nogmaals aan de bel te trekken. Laat dit een wake-up call zijn, zo klinkt uit vanuit de mond van experts. "De Noordzee moet ons energiepark worden. Als je dit kunt saboteren, leg je Noordwest-Europa plat", waarschuwt oud-marineman Marc De Natris tegenover de krant.

Geopolitiek analist Alex Krijger erkent dit. Volgens hem zijn de Russen "actief bezig" om te kijken hoe zij het beste de Nederlandse energie- en communicatie-infrastructuur kunnen saboteren. "Dat zijn geen James Bond-verhalen, dit is echt", aldus Krijger.

Zijn de schepen te stoppen?

Het is best ingewikkeld om de spionageschepen te onderscheppen. Zij hebben transponders niet aanstaan. Daardoor moeten de schepen op de ouderwetse manier gevonden worden: met het blote oog.

Preventief controleren is ook niet zo eenvoudig als het lijkt. De schepen varen immers over internationale wateren en vaak is het onduidelijk wie voor welk deel verantwoordelijk is. Daarnaast kampt Defensie ook met een personeels- en materiaaltekort. Het gevolg van jarenlange bezuiniging. Tegenover De Telegraaf vertelt Rob Pulles, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren, dat het nu hoogtijd is om te investeren in nieuwe eenheden en het opleiden van manschappen.

De experts roepen dat de infrastructuur op zee net zo goed beschermd moet worden als de infrastructuur aan land. Is Nederland daarin naïef geweest? Zo hard durft luchtverdedigingsofficier bij de Koninklijke Marine Cederic van Petegem dat niet te stellen. Tegen Goedemorgen Nederland vertelt hij dat de marine gereed is om in te grijpen. "Wij ondersteunen de kustwacht wanneer het nodig is. Wij hebben altijd ready duty ship. Dat ligt stand-by in Den Helder, mocht het nodig zijn om uit te varen en naar dit soort schepen te gaan."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau