Zorgen om graaiflatie: boeken bedrijven onnodige recordwinsten?
Met de stijgende prijzen groeien ook de zorgen om graaiflatie. Ondernemers gebruiken de inflatie onnodig om hun prijzen op te drijven. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond FNV, waar het AD over schrijft.
Er lijkt maar geen einde te komen aan de torenhoge rekeningen. Zijn de hoge prijzen eigenlijk wel terecht? Veel mensen denken daarover na als zij de rekening van de boodschappen controleren, zo vertelt Carsten Brzeski, hoofd macro-economisch onderzoek bij ING, aan het AD.
Inflatie
De hoge prijzen waren lange tijd te verklaren. De oorlog in Oekraïne zorgde voor hoge energieprijzen. Uiteindelijk had dat ook het gevolg dat transportkosten stegen, die uiteindelijk werden doorberekend aan de consument. Ook de coronapandemie zorgde voor hogere prijzen.
Het gevoel van dat het stijgen van die prijzen logisch was, is aan het veranderen. Dat gaf de Europese Centrale Bank eerder al aan. Bedrijven rekenen namelijk niet langer enkel de oplopende kosten door. Sterker nog: zij boeken extra hoge winsten, omdat zij de prijzen nóg verder opdrijven.
Graaiflatie
Onnodig? Ja dus, blijkt onder ander uit onderzoek van de Franse bank Société Générale. De conclusie uit dat rapport is dat bedrijven de inflatie met hun hoge kosten juist aanjagen. Ook wel verwoord als graaiflatie, dat volgens vakbond FNV steeds vaker voor komt.
FNV deed onderzoek naar 49 beursgenoteerde Nederlandse bedrijven. De bond legde de omzet, personeelskosten en winst van bedrijven in 2019 naast die van 2022. Conclusie? “Ten opzichte van 2019 groeide de omzet behoorlijk, de winst fors en de uitkeringen aan aandeelhouders explosief. De personeelskosten bleven daarentegen achter”, zegt onderzoeker bij FNV Tijmen de Vos tegen de krant.
FNV concludeert ook dat werknemers middels salarisverhoging weinig merken van de hogere winsten. Het zijn vooral bestuurders en aandeelhouders die hier buitenproportioneel van profiteren. De winst steeg gemiddeld met 36 procent, terwijl de loonkosten met 12 procent stegen. “De winsten vloeien dus niet naar de werknemers in de vorm van hogere lonen”, zegt de bond.
Transparantie
Trendwatcher Farid Tabarki merkt ook op dat de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt stijgen. “Het zijn ook vaak kleine verpakkingen, maar voor dezelfde prijs. Ze gaan soms heel geraffineerd te werk”, zegt Tabarki bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Of het nou gaat om supermarkten of producenten van voedsel. Transparantie is belangrijk. Als je zegt dat alles duurder en anders wordt, communiceer erover en laat het zien op de verpakking”, reageert VVD-Kamerlid Thom van Campen. “Nu gaat het vaak stiekem.”
Lees ook:
Inflatie bijna gehalveerd in maart, eten en drinken fors duurder
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer