main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2023 — 10:07

Vormt kunstmatige intelligentie een gevaar voor de mensheid? ‘Je moet transparantie eisen’

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich in rap tempo, misschien wel te snel. Reden genoeg voor grote techbedrijven om te zeggen dat overheidsregulering nodig is. “Het moet transparanter worden”, stelt trendwatcher Farid Tabarki bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kunstmatige intelligentie maakt zo’n snelle vlucht, dat toonaangevende wetenschappers en techbazen, waaronder Google-topman Sundar Pichai, pleiten voor een ontwikkelingspauze. “Op een gegeven moment gaat de mensheid de grip op de ontwikkeling van deze techniek verliezen.”

Ook Twitter-baas Elon Musk waarschuwt voor de gevaren. Vooral wanneer iets in kunstmatige vorm slimmer wordt dan de slimste mens op aarde. “Dat is als een zwart gat, want je weet niet wat er daarna gebeurt. Dat is moeilijk te voorspellen.” We moeten “voorzichtig” zijn met kunstmatige intelligentie, stelt Musk. “Ik denk dat er overheidstoezicht moet komen, want het is een groot gevaar voor het volk.”

Overheidsregulering

Tabarki onderscheidt drie soorten categorieën waar de overheid zich in zou kunnen mengen: authentiek, gemanipuleerd en gegenereerd. “Authentiek is een foto die je zelf hebt gemaakt”, legt Tabarki uit. “Gemanipuleerd is als je de foto digitaal edit. Gegenereerd is iets wat door de computer is gemaakt en eruitziet alsof het echt is.”

De overheid kan meer transparantie eisen. Bijvoorbeeld dat iemand weet waar die naar kijkt. Dat kan dan via een watermerk of disclaimer aangegeven worden. “Je moet altijd melden waar iets vandaan komt. Dat je weet of je met een mens praat of met een chatbot. Dat zijn allemaal dingen die nu niet helemaal duidelijk en gereguleerd zijn. Dat is het minimale dat je kunt eisen.”

Het is ook een probleem dat over landsgrenzen heengaat, zegt Tabarki. “Ik hoop dat wereldoverheden met elkaar gaan samenwerken om de grote internationale bedrijven in check te houden. Want alleen vanuit Nederland lukt je dat niet.”

‘Dat is het rare van technologie’

Tegelijkertijd vindt de trendwatcher het moeilijk om te duiden of computers slimmer kunnen worden dan de mens, of dat zij dat al zijn. “Dat is het rare van technologie. Dat zullen wij nooit echt weten.”

Deels omdat niet duidelijk is wat er allemaal in die processen gebeurt. Zo was er laatst een intelligentiecomputer bij Google die zichzelf Bengaals had geleerd, terwijl niemand daar een opdracht toe had gegeven. “Daar moeten wij goed op gaan letten. Hoe maken wij transparant wat er gebeurt met die technologie.”

ChatGPT

Een goed voorbeeld van kunstmatige intelligentie is ChatGTP. “Die kan alles voor je uitzoeken wat je wilt. Een samenvatting, een speech voor een huwelijk. Je kunt ermee coderen, muziek mee maken. Er zit eigenlijk geen limiet aan, behalve dat wij zeggen wat die moet doen.”

Lees ook: 

Amerikaanse ondernemers en wetenschappers waarschuwen voor systemen als ChatGPT

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Ook bussen, trams en metro’s in grote steden drie minuten stilgezet

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend,…

Lees meer

Rusland welkom op Franse herdenking D-day, Poetin niet

Rusland mag deelnemen aan de Franse herdenking van D-day in juni. De organisatoren van de plechtigheid benadrukken dat president Vladimir Poetin “gegeven de omstandigheden” zelf…

Lees meer

Jaarlijks sterven tientallen Nederlanders door ongeluk met scootmobiel of Canta: ‘Strengere regelgeving nodig’

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer