main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2023 — 10:07

Vormt kunstmatige intelligentie een gevaar voor de mensheid? ‘Je moet transparantie eisen’

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich in rap tempo, misschien wel te snel. Reden genoeg voor grote techbedrijven om te zeggen dat overheidsregulering nodig is. “Het moet transparanter worden”, stelt trendwatcher Farid Tabarki bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kunstmatige intelligentie maakt zo’n snelle vlucht, dat toonaangevende wetenschappers en techbazen, waaronder Google-topman Sundar Pichai, pleiten voor een ontwikkelingspauze. “Op een gegeven moment gaat de mensheid de grip op de ontwikkeling van deze techniek verliezen.”

Ook Twitter-baas Elon Musk waarschuwt voor de gevaren. Vooral wanneer iets in kunstmatige vorm slimmer wordt dan de slimste mens op aarde. “Dat is als een zwart gat, want je weet niet wat er daarna gebeurt. Dat is moeilijk te voorspellen.” We moeten “voorzichtig” zijn met kunstmatige intelligentie, stelt Musk. “Ik denk dat er overheidstoezicht moet komen, want het is een groot gevaar voor het volk.”

Overheidsregulering

Tabarki onderscheidt drie soorten categorieën waar de overheid zich in zou kunnen mengen: authentiek, gemanipuleerd en gegenereerd. “Authentiek is een foto die je zelf hebt gemaakt”, legt Tabarki uit. “Gemanipuleerd is als je de foto digitaal edit. Gegenereerd is iets wat door de computer is gemaakt en eruitziet alsof het echt is.”

De overheid kan meer transparantie eisen. Bijvoorbeeld dat iemand weet waar die naar kijkt. Dat kan dan via een watermerk of disclaimer aangegeven worden. “Je moet altijd melden waar iets vandaan komt. Dat je weet of je met een mens praat of met een chatbot. Dat zijn allemaal dingen die nu niet helemaal duidelijk en gereguleerd zijn. Dat is het minimale dat je kunt eisen.”

Het is ook een probleem dat over landsgrenzen heengaat, zegt Tabarki. “Ik hoop dat wereldoverheden met elkaar gaan samenwerken om de grote internationale bedrijven in check te houden. Want alleen vanuit Nederland lukt je dat niet.”

‘Dat is het rare van technologie’

Tegelijkertijd vindt de trendwatcher het moeilijk om te duiden of computers slimmer kunnen worden dan de mens, of dat zij dat al zijn. “Dat is het rare van technologie. Dat zullen wij nooit echt weten.”

Deels omdat niet duidelijk is wat er allemaal in die processen gebeurt. Zo was er laatst een intelligentiecomputer bij Google die zichzelf Bengaals had geleerd, terwijl niemand daar een opdracht toe had gegeven. “Daar moeten wij goed op gaan letten. Hoe maken wij transparant wat er gebeurt met die technologie.”

ChatGPT

Een goed voorbeeld van kunstmatige intelligentie is ChatGTP. “Die kan alles voor je uitzoeken wat je wilt. Een samenvatting, een speech voor een huwelijk. Je kunt ermee coderen, muziek mee maken. Er zit eigenlijk geen limiet aan, behalve dat wij zeggen wat die moet doen.”

Lees ook: 

Amerikaanse ondernemers en wetenschappers waarschuwen voor systemen als ChatGPT

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer

Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de…

Lees meer