Verbod op tijdelijke huurcontracten wenselijk? ‘Weg met die woning, verkopen die hap’
De Tweede Kamer stemt vandaag over het voorstel van de PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden. "Deze nieuwe negatieve maatregel is er een die de emmer doet overlopen", zegt verhuurder Dirk van Hees tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
In politiek Den Haag is er een felle strijd gaande om de huurrechten. Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat huurcontracten voor onbepaalde tijd de norm moet zijn. Dus lijken de PvdA en CU met hun wetsvoorstel een meerderheid te krijgen. Tot frustratie van de VVD en het CDA. De twee coalitiepartijen willen juist huurders het recht geven iemand uit te zetten als zij hun woning willen verkopen.
'Weg met die woning'
Dirk van Hees verhuurt een van zijn woningen al zes jaar. Hij vindt de wetsvoorstellen "tamelijk rampzalig". Hij is er absoluut geen voorstander van dat de tijdelijke huurcontracten verdwijnen. "Je gaat altijd eerst tijdelijk verhuren, om te kijken of de huurder netjes de huur betaalt", legt hij uit. "Als je een huurder meteen permanent moet nemen, dan wordt dat een enorme gok."
De nieuwe "negatieve" maatregel is er een die de emmer doet overlopen, vindt Van Hees. "Weg moet die woning, verkopen die hap. Ik ga niet meer verhuren."
'Dat is een stap achteruit'
Aan de andere kant staan de huurders. Voor hen is een dergelijke nieuwe regeling wel wenselijk. Het voorstel van de VVD en het CDA is daarentegen "een stap achteruit die alleen maar zorgt voor meer onzekerheid", vertelt Marcel Trip, belangenbehartiger van de Woonbond. "Dat moeten wij absoluut niet doen."
De Woonbond steunt het wetsvoorstel van de PvdA en CU. "Het is voor huurders heel belangrijk om zekerheid te hebben. Om te weten dat je zo lang als je wilt in de woning kunt wonen waar je elke maand de huur voor betaald. Zodat je daar ook je leven kunt opbouwen", reageert Trip.