Het Brabantse dialect dreigt te verdwijnen: ‘Deel van je identiteit’
Aan de tongval zul je het nog wel kunnen merken, maar het Brabantse dialect is in gevaar. Steeds vaker verdwijnt het Brabantse dialect uit de opvoeding, met als gevolg dat typisch Brabantse woorden dreigen te verdwijnen. Om dat tegen te gaan is de 'Gij-week' in het leven geroepen.
De Brabantse taalwetenschapper Kristel Doreleijers van Tilburg University vertelt aan Goedemorgen Nederland dat typische woorden uit het Brabantse dialect verdwijnen. "'Hedde gij' bijvoorbeeld in plaats van 'heb je', of 'kei leuk' en 'houdoe' bij het weggaan."
Dialect als onderdeel van je culturele identiteit
Doreleijers is een van de initatiefnemers van de 'Gij-week', om het dialect weer onder de aandacht te brengen. Zo is er een t-shirt ontworpen dat bekende Brabanders zullen gaan dragen en is er een speciaal gij-lied geschreven voor deze week. Ze zegt: "Iedereen kan natuurlijk communiceren in het Standaardnederlands, maar er is toch iets extra's aan die streektaal dat 't zo speciaal maakt."
Volgens Doreleijers maakt de Brabantse taal echt deel uit van die lokale en regionale identiteit, net als worstenbroodjes en de carnavaltraditie. "Taal is daar echt een wezenlijk onderdeel van en met de Gij-week willen wij dat positief onder de aandacht brengen." Taal is heel sociaal en dat mag je volgens de taalwetenschapper best uitdragen: "Je kunt ermee laten zien: ik kom uit Brabant, en dat mag je best horen. Ik ben er trots op!"