main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 april 2023 — 09:53

Angst voor cashloze samenleving: ‘Dat wordt een ramp’

Waar jongeren vrijwel nooit meer een cent op zak hebben – letterlijk dan – moeten veel ouderen niet denken aan een cashloze samenleving. “Wij moeten ervoor waken dat cash niet dusdanig weinig gebruikt wordt dat het onbetaalbaar wordt.”

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland maakt zich hard voor het behoud van contant geld. Hij ziet dat het gebruik ervan in populariteit afneemt. “Het risico is dat cash zo weinig gebruikt wordt, dat het onbetaalbaar wordt. Dan wordt het een probleem voor de mensen die het nodig hebben en niet anders willen of kunnen.”

Daarom vindt Beugel dat we ervoor moet waken dat contant geld niet volledig uit het straatbeeld verdwijnt, zo laat hij weten aan Stand van Nederland: Generatie Next.

Worstelen met digitale betaalwereld

In Nederland worstelen 2,6 miljoen mensen met de digitale betaalwereld. Dat zijn voornamelijk ouderen, laagopgeleiden of mensen met een verstandelijke beperking. Voor hen is het dus cruciaal dat contant geld blijft circuleren in de supermarkt of in de winkels.

“Helemaal zonder contant, dat lijkt mij niet leuk. Dat wordt een ramp”, zegt een oudere man uit het Overijsselse Sint Jansklooster. Hij krijgt bijval van een leeftijdsgenoot. “Met cash blijft het voor mij te overzien wat ik in mijn portemonnee heb en dat ik niet iets koop waar ik geen geld voor heb.”

Zicht houden op betalingen die zij doen is voor ouderen ook belangrijk. Dat overzicht raken zij sneller kwijt als alles per pin gaat. Jongeren denken daar heel anders over. “Ik hecht meer waarde aan wat er op mijn pinpas staat dan wat er in mijn portemonnee zit”, zegt een middelbare scholier. Een klasgenoot vult aan: “Als je cash geld hebt geef je het makkelijker uit. Het voelt dan alsof je geen geld uitgeeft, omdat je niet letterlijk het bedrag ziet verkleinen.”

‘Contant blijft bestaan’

De jongere generatie merkt wel op dat ouderen moeite hebben met het online betaalverkeer. “Mijn opa begrijpt er helemaal niks van” en “ik moet mijn oma altijd helpen als zij iets moet overmaken”, klinkt het.

Dus moeten ouderen zich echt zorgen maken dat contant geld binnenkort verleden tijd is? Beugel denkt van niet. “Ik ga het niet meer meemaken. Het contante geld blijft.”

Wie heeft er hedendaags nog contant geld op zak? Jongeren hoeven er niks meer van te weten, maar ouderen doen hun betalingen het liefst nog altijd in cash. Is de toekomst van contant geld in gevaar of blijven de euromunten en biljetten behouden? Stand van Nederland: Generatie Next gaat op onderzoek uit. 

Bekijk deze uitzending hier terug op NPO Start

Lees ook:

Geen cash meer op zak of in de kassa? ‘Over tien jaar is het klaar met contant geld’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer