Ondernemers in paniek door blauwe brief: is de coronasteun wel terug te betalen?
Deze week valt bij zestigduizend mkb'ers de blauwe brief van de Belastingdienst op de deurmat. De ondernemers kunnen er niet meer onderuit. Zij moeten een begin maken aan de terugbetaling van de coronasteun. "Daar zit de grootste paniek voor de ondernemer: hoe moet ik nu de belastingen betalen?", zegt Michiel Hordijk, directeur IMK (instituut voor ondernemers).
Veel ondernemers hebben al te maken met hoge kosten, zoals huur van een pand of crediteuren die zij moeten terugbetalen. Zij moeten extra hoge omzet draaien om alle kosten te kunnen dekken, nog los van de belastingen die zij nu moeten terugbetalen. "Wij zijn op het punt aangekomen dat de Belastingdienst heeft gezegd dat het tijd wordt om te betalen. Ondernemers weten vaak niet wat zij ermee moeten", vertelt Hordijk tegen Goedemorgen Nederland.
Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof sluit zich daarbij aan. "Langzamerhand komt alles nu bij elkaar. Je moet maar net genoeg verdienen om je schulden af te betalen, inkomen uit je bedrijf te halen en de belastingen te betalen."
Oproep aan ondernemers
Ondernemers krijgen zeven jaar de tijd om de coronasteun terug te betalen. Ze komen er hoe dan ook niet meer onderuit. Voor ondernemers die het financieel niet meer trekken, doet Vonhof een oproep. "Neem contact op met de Belastingdienst."
Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij zei eerder deze week hetzelfde tegen ondernemers die moeite hebben de schuld terug te betalen. "Er kan hulp geboden worden", verzekerde hij.
Vonhof benadrukt dat ondernemers duidelijk moeten aangeven dat zij de coronasteun willen terugbetalen, maar dat het op dit moment niet lukt. "Dan heb je in ieder geval een welwillend oor." En wie niks doet krijgt een brief waarin staat dat de Belastingdienst "de boel komt ophalen".
Faillissementen
"Ik voorzie dat van uitstel geen afstel komt", gaat de bestuursman verder. Met ruim 60 duizend ondernemers die nog niks hebben betaald en ook niet van zich hebben laten horen, vreest Vonhof het ergste. "Het kan haast niet anders dat er ondernemers zullen zijn die het niet trekken. Vroeg of laat zal een aantal van deze bedrijven failliet gaan."