main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 april 2023 — 11:03

Ondernemers in paniek door blauwe brief: is de coronasteun wel terug te betalen?

Deze week valt bij zestigduizend mkb’ers de blauwe brief van de Belastingdienst op de deurmat. De ondernemers kunnen er niet meer onderuit. Zij moeten een begin maken aan de terugbetaling van de coronasteun. “Daar zit de grootste paniek voor de ondernemer: hoe moet ik nu de belastingen betalen?”, zegt Michiel Hordijk, directeur IMK (instituut voor ondernemers). 

Veel ondernemers hebben al te maken met hoge kosten, zoals huur van een pand of crediteuren die zij moeten terugbetalen. Zij moeten extra hoge omzet draaien om alle kosten te kunnen dekken, nog los van de belastingen die zij nu moeten terugbetalen. “Wij zijn op het punt aangekomen dat de Belastingdienst heeft gezegd dat het tijd wordt om te betalen. Ondernemers weten vaak niet wat zij ermee moeten”, vertelt Hordijk tegen Goedemorgen Nederland.

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof sluit zich daarbij aan. “Langzamerhand komt alles nu bij elkaar. Je moet maar net genoeg verdienen om je schulden af te betalen, inkomen uit je bedrijf te halen en de belastingen te betalen.”

Oproep aan ondernemers

Ondernemers krijgen zeven jaar de tijd om de coronasteun terug te betalen. Ze komen er hoe dan ook niet meer onderuit. Voor ondernemers die het financieel niet meer trekken, doet Vonhof een oproep. “Neem contact op met de Belastingdienst.”

Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij zei eerder deze week hetzelfde tegen ondernemers die moeite hebben de schuld terug te betalen. “Er kan hulp geboden worden”, verzekerde hij.

Vonhof benadrukt dat ondernemers duidelijk moeten aangeven dat zij de coronasteun willen terugbetalen, maar dat het op dit moment niet lukt. “Dan heb je in ieder geval een welwillend oor.” En wie niks doet krijgt een brief waarin staat dat de Belastingdienst “de boel komt ophalen”.

Faillissementen

“Ik voorzie dat van uitstel geen afstel komt”, gaat de bestuursman verder. Met ruim 60 duizend ondernemers die nog niks hebben betaald en ook niet van zich hebben laten horen, vreest Vonhof het ergste. “Het kan haast niet anders dat er ondernemers zullen zijn die het niet trekken. Vroeg of laat zal een aantal van deze bedrijven failliet gaan.”

Lees ook:

MKB-Nederland roept ondernemers op: start met aanvraag voor energiecompensatie


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer