Onderwijsminister doet oproep aan studenten: meld je aan voor medezeggenschapsraad
De medezeggenschapsraad is een belangrijk onderdeel in het wetenschappelijk onderwijs, maar animo hiervoor is gering. Daarom roept onderwijsminister Robbert Dijkgraaf studenten dringend op te gaan stemmen tijdens de medezeggenschapsraadsverkiezingen die vanaf week bij veel universiteiten plaatsvinden.
Hogescholen of universiteiten nemen veel beslissingen over het onderwijs en de financiën. Daarin is een medezeggenschapsraad heel belangrijk, stelt Dijkgraaf. "Je kunt meepraten en hebt instemmingsrecht", vertelt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Een medezeggenschapsraad is daarnaast ook belangrijk voor het kabinet, dat wil investeren in het hoger onderwijs. Dijkgraaf wil dat studenten hierover meepraten, omdat zij vaak met "goede en originele" ideeën komen. Het probleem is alleen dat de animo om te stemmen en zich aan te melden voor de medezeggenschapsraad laag is.
'Belangrijk dat studenten meepraten'
De reden dat er weinig animo voor is heeft volgens de bewindsman te maken met de hoge prestatiedruk die studenten al ervaren tijdens hun studie. Meedoen in de medezeggenschapsraad, dat op het hoogste niveau een fulltime baan is, kunnen zij er dan niet bij hebben. "Dat willen wij juist aanpakken en dan wil je ook dat studenten hierover meepraten en ervoor opkomen dat zij meer ruimte en rust krijgen tijdens hun studie."
Studenten krijgen dan ook meer zeggenschap over onderwerpen zoals studentenwelzijn, mentaal welzijn en sociale veiligheid. Volgens Dijkgraaf de belangrijkste onderwerpen. "Wij roepen de instellingen op dat aan te pakken. Wij willen dat de studenten bovenop de bestuurders zitten en dat het ook gaat op een manier dat de studenten er ook voordeel bij hebben."
Investeringen in onderwijs
De minister erkent dat een medezeggenschapsraad in de praktijk soms weinig invloed heeft. Daarom investeert het ministerie 11 miljoen euro om de medezeggenschap verder te ondersteunen.
Dat is overigens niet de enige investering vanuit het kabinet in het onderwijs. Er gaat structureel 200 miljoen euro naar de universiteiten. Met name zodat er meer vast personeel aangenomen kan worden, legt Dijkgraaf uit. "Er komen minstens 1200 banen bij in deze sector. Wij moeten een inhaalslag maken om aan te kunnen sluiten bij de wereldtop en dit wordt een grote klapper voor de Nederlandse universitaire wereld."
Tilburg
Iemand die enthousiast is over de medezeggenschapsraad is Sam Slagboom, kandidaat studentenpartij Front in Tilburg. "Ik wil mij graag inzetten voor een betere universiteit en voor mijn medestudenten, vertelt ze. De studente heeft het er zelfs voor over om er een jaar studie voor op te geven. "Het levert mij ervaring, kennis en persoonlijke groei op."