Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kopers hoger segment blijven weg, bouw in Rotterdam valt steeds vaker stil: ‘Ook goedkopere woningen worden dan niet gebouwd’

Peter Visser

Steeds meer nieuwbouwprojecten in Rotterdam vallen stil omdat kopers in het hogere segment terughoudend zijn. Dat zegt woonwethouder Chantal Zeegers (D66) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het heeft gevolgen voor de rest van de keten, waarschuwt de bewindsvrouw.

Vorig jaar begon in Rotterdam de verkoop van woningen in de nog te bouwen Glashaventoren. In het luxe wooncomplex langs de oevers van de Maas zouden zeker 140 appartementen worden gerealiseerd. Maar nog geen jaar later is de stekker uit het op voorhand veelbelovende project getrokken.

"Het was een prachtige locatie, een prachtige ontworpen toren, met uitzicht over de Maas", zegt Zeegers over de woontoren. "Tegelijkertijd waren het hele dure woningen. Waar in het middensegment nog veel vraag is, zien we met name dat in het dure segment de koop wegvalt."

Kopers in het hogere segment zijn vaak mensen die al een huis bezitten, zegt Zeegers. "Ze zijn wat ouder, willen wat duurder wonen en kunnen dat betalen." Maar de bouw wordt bemoeilijkt, bijvoorbeeld door hoge bouwprijzen en personeelstekort. "Als kopers dan drie jaar moeten wachten op een woning, vragen ze zich af: komt dit wel goed? Vervolgens stellen ze de koop uit."

Schoten bouwprojecten een jaar geleden nog als paddenstoelen uit de grond, inmiddels ziet de wereld er heel anders uit. Zeegers: "Aan geluiden uit de markt merken we ook dat er vertragingen zijn in andere projecten. Het vervelende is dat heel veel projecten gemixt zijn, van hoger segment naar betaalbare koop. Als dat dure segment niet doorgaat, kunnen ook goedkopere woningen niet worden gebouwd."

Doorbouwakkoord

Aan het begin van haar ambtsperiode sprak Zeegers de ambitie uit om 14.000 tot 16.000 woningen bij te willen bouwen in Rotterdam. Volgens haar zet het bestuur "alles op alles" en gaan de handen uit de mouwen. "We zijn natuurlijk ook gewoon Rotterdammers. We zitten heel goed om tafel met ontwikkelaars en beleggers."

"We zijn bezig met een doorbouwakkoord. Dat is een akkoord waarin we met elkaar afspreken: hier gaan wij voor, voor deze projecten gaan wij echt van de kant roeien", zegt de D66-wethouder. "Daar maken we goede afspraken over." Bouwers klagen over ellenlange bouwprocedures. Zeegers wil die in haar stad versnellen, zegt ze.

In Rotterdam komt "een soort straatje", zodat iedereen die bij de vergunningen betrokken is nauw samenwerkt. "Als de vergunning klaar is weet de bouwer: alles is gereed, ik kan aan de slag."

'Trekken Rijk naar Rotterdam'

Onlangs stuurde ze samen met haar collega's uit Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven een brief aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waarin een dringende oproep werd gedaan om gemeenten financieel in staat te stellen 'doorbouwgaranties' en bouwstartimpulsen te geven. Vandaag komt De Jonge op bezoek in Rotterdam, om te kijken bij een nieuwbouwproject op het voormalig terrein van Unilever. "We trekken het Rijk echt naar Rotterdam", zegt Zeegers.

In haar stad is stikstof overigens niet de belangrijkste oorzaak van de bouwproblematiek. "Dat geldt vooral in de gemeenten met buitengebieden. In grote steden hebben we niet zoveel Natura 2000-gebieden. Dat is één probleem minder, maar we hebben er nog genoeg over." Inflatie en investeerders die terughoudend zijn vormen een groter struikelblok, evenals de terughoudende kopers.

'Niet snijden op duurzaamheid'

Ondertussen moet er ook duurzaam worden gebouwd. Volgens Zeegers is dat geen sta-in-de-weg. "Ik denk ook: we bouwen voor de toekomst. Ik wil wel een goede, toekomstgerichte stad achterlaten, met duurzame bouw. We zien ook dat de eisen alleen maar zullen toenemen. Het is penny wise and pound foolish om te snijden op duurzaamheid."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau