Werkend Nederland wil meer vrije tijd: een op de drie werknemers spaart liever verlof dan geld
Werkend Nederland heeft behoefte aan meer vrije tijd wegens de werkdruk. Een op de drie werknemers spaart liever verlof dan geld. Dat blijkt uit onderzoek van CNV. De vakbond pleit voor een betere balans tussen werk en privé met een kortere werkweek van 30 uur.
Werknemers willen wegens de oplopende werkdruk, met name wegens personeelstekorten, meer ademruimte. Ruim de helft van de ondervraagden wil via de werkgever verlof opbouwen, waarvan een derde zelfs liever verlof spaart dan geld. CNV concludeert dat veel werknemers overbelast zijn en pleiten derhalve om een kortere werkweek van 30 uur.
Heel wenselijk zijn kortere werkweken misschien niet, gezien de grote tekorten op de arbeidsmarkt. Toch besluit CNV dit punt mee te nemen in toekomstige cao-onderhandelingen. Met name dat werknemers liever verlof sparen dan dat zij voor een salarisverhoging gaan.
'Dan hebben wij heel veel andere problemen'
"Er komt op gezinnen en werknemers enorm veel af, dus ik snap het wel. Maar als wij massaal 30 uur per week gaan werken hebben wij heel veel andere problemen, want wij hebben nu al handen tekort", reageert CDA-Kamerlid Derk Boswijk in Goedemorgen Nederland op het voorstel van CNV. "Dan komen er gaten in het ziekenhuis of onderwijs."
Boswijk vindt dat er "realistischer" naar de situatie gekeken moet worden. "Het is wenselijk om minder te gaan werken, maar het moet wel allemaal kunnen." Volgens het Kamerlid is de druk die werknemers voelen niet alleen te herleiden tot werk. "Het zijn alle verplichtingen eromheen. Het is beter om daar een fundamenteel debat over te voeren, dan alleen te kijken naar minder te gaan werken." Bijvoorbeeld: "Kijken naar hoe wij gezinnen minder kunnen belasten en kijken naar dat werken meer loont."