main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
5 april 2023 — 13:57

Raad van State acht 25 kilometer voor stikstofberekening voldoende

De Raad van State vindt de berekening van de stikstofneerslag voor een individueel project tot 25 kilometer in de omtrek van dat project aanvaardbaar. Dat betekent dat het nieuwste rekenmodel van het kabinet, dat verplicht gebruikt moet worden om de stikstofneerslag van een project te berekenen, in stand kan blijven. Vergunningen die op grond van dit model al zijn afgegeven kunnen in stand blijven en voor nieuwe vergunningaanvragen mag de Aerius Calculator, zoals het rekenmodel heet, gebruikt worden.

De Raad van State deed woensdag een tussenuitspraak in de zaak van de doortrekking van de snelweg A15 naar de A12 bij Arnhem. Zes bezwaarmakers vonden de grens van 25 kilometer voor de stikstofuitstoot te laag, omdat stikstof volgens hen over een veel groter gebied neerslaat. Maar de raad meent dat aan elk rekenmodel een grens zit waarbuiten geen wetenschappelijk betrouwbare uitspraken meer gedaan kunnen worden. De zaak van de aanleg van 12 kilometer snelweg in Gelderland is de eerste waarin de grens voor stikstofneerslag in de omtrek van een project is getoetst. De uitspraak van de raad is daarom van groot belang voor alle projecten waarvoor een natuurvergunning nodig is.

25 kilometer de grens

De minister van Infrastructuur heeft met onderzoeken van onder meer het RIVM en TNO overtuigend aangetoond dat 25 kilometer de grens is voor betrouwbare berekeningen, aldus de hoogste bestuursrechter. Het Europese natuurbeschermingsrecht vereist de beste wetenschappelijke kennis voor de negatieve gevolgen van stikstof op beschermde natuur. Het rekenmodel met de grens van 25 kilometer vormt de beste wetenschappelijke kennis, oordeelt de Raad van State. De minister hanteerde eerst een grens van 5 kilometer voor stikstofneerslag, maar moest dat beter motiveren. Toe besloot het kabinet de grens op te rekken naar 25 kilometer en dat blijkt nu dus voldoende. Het verplichte rekenmodel met de 25 kilometergrens is in 2022 ingevoerd.

De hoogste bestuursrechter benadrukt dat de stikstofneerslag op beschermde natuur buiten die 25 kilometer wel degelijk relevant is. Maar die neerslag maakt deel uit van de totale stikstofbelasting in Nederland en kan niet toegerekend worden aan een individueel project. De overheid moet maatregelen nemen om verslechtering van de natuur door stikstofuitstoot in het hele land tegen te gaan. Of die maatregelen voldoende zullen blijken, kan niet beoordeeld worden aan de hand van een individuele zaak zoals een tracébesluit of een plaatselijke natuurvergunning, stelt de raad.

Doortrekking van de A15 naar de A12

Over de doortrekking van de A15 naar de A12 wordt al tientallen jaren gedebatteerd en geprocedeerd. De Raad van State heeft woensdag nog geen uitspraak gedaan over het benodigde tracébesluit, want er liggen ook nog andere bezwaren tegen dat besluit. Zo stellen bezwaarmakers dat er stikstofruimte is gekocht door boerderijen in de buurt op te kopen. Maar die boerderijen stonden al jaren leeg en stootten dus geen stikstof meer uit. De Raad van State heeft vanwege het grote landelijke belang nu eerst geoordeeld over de grenzen voor de stikstofberekening en komt later met een definitieve uitspraak over het tracébesluit.

Lees ook: 

Kamerdebat zal vooral over stikstof gaan: ‘Laat ons gewoon beginnen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer