In de regio is bereikbaarheid minder problematisch dan gedacht
In de plattelandsregio's is bereikbaarheid een minder prominent probleem dan aanvankelijk werd gedacht. Dat schrijft het AD. Uit een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat de inwoners veel tevredener zijn dan wordt voorgesteld.
Tijdens de verkiezingen is de kloof tussen Den Haag en de regio een van de belangrijkste thema's gebleken. Een van de problemen die volgens velen speelt is het gebrek aan bereikbaarheid in de regio. Dit onderzoek spreekt dat dus tegen. Mensen op het platteland ervaren het wegvallen van bussen en treinen niet per sé overal als problematisch, concludeert het KiM.
De onderzoekers pleiten ervoor dat er anders moet worden gekeken naar beleidsvoering. Nu ligt de focus vooral op oplossingen voor problemen en knelpunten die de meeste inwoners helemaal niet zo ervaren. Daar komt bij dat het autobezit in de regio wel is toegenomen en dat steeds meer mensen een e-bike overwegen.
Regio's lossen het zelf op
Albert Verlinde zit namens de VVD in de gemeenteraad van Vught. Hij woont zelf in het Brabantse dorp Cromvoirt en zegt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat inwoners van kleinere regio's het vaak met elkaar al kunnen oplossen. "Ik denk dat het probleem is dat het vaak grote lijnen zijn. Het is meteen een gebied dat besproken wordt, alsof ieder gebied hetzelfde probleem heeft." Hij stelt dat het een goed idee is dat er meer maatwerk komt en beter wordt gekeken hoe de bevolking het probleem zelf ervaart, voor er beleid moet worden gemaakt.